Novak Đoković (36) demonstrirao je silu na startu US opena. Lako i ubedljivo pobedio je Aleksandra Milera (Francuska) - 6:0, 6:2, 6:3. Za samo 135 minuta prošao je u drugo kolo turnira i tako obezbedio povratak na prvo mesto ATP liste. Jedan trijumf bio mu je dovoljan da prestigne Karlosa Alkaraza (Španija) koji je branilac titule u Njujorku, pa je tako pred start turnira ostao bez 2.000 bodova.

Ujedno ovo znači da Novak ne može da izgubi prvo mesto do 25. septembra čak i ako izgubi od Španca Bernabe Zapate Miraljesa u drugoj rundi. S obzirom da su šanse za to male, jasno je da bi Srbin mogao da se zadrži na tronu mnogo duže od spomenutog 25. septembra. Ako osvoji turnir imao bi 11.795 bodova, dok bi Alkarazu titula donela 9.815 poena.

Dakle, Novak će najmanje biti na vrhu 391 nedelju i to ako se dogodi čudo u sredu u drugom kolu, a ukoliko stvari budu išle po planu mogao bi da pređe i 400 nedelja na tronu. Već je rekorder po broju nedelja na vrhu i to bi mogao samo dodatno da uveća. Na ruku mu ide i to što su se dogodile tri iznenađujuće eliminacije koje mu otvaraju dodatno put do finala, najveća je svakako ispadanje Holgera Runea (Danska), četvrtog tenisera sveta. U završnom delu sezone, posle US opena, Novak brani 2.875 bodova, a Alkaraz samo 360.

Profimedia/Chryslene Caillaud / Panoramic/Chryslene Caillaud Novak Đoković

BONUS VIDEO:

Novak Đoković slavi sa timom  RTS/screenshot