Tokom cele godine imali smo priliku da vidimo veliku borbu dva velika rivala - Novaka Đokovića iKarlosa Alkaraza. Oni su se stalno smenjivai na poziciji broj 1. Onaj ko želi nagadu za najboljeg tenisera godine mora da bude bolji u još jednom parametru.

Za osvajanje ove prestižne nagrade nije bitna ATP lista nego pozicija na ATP trci, što bi značilo da je bitna brojka broj osvojenih bodova u jednoj kalendarskoj godini. U odnosu na ATP listu tu nema oduzimanja bodava, već samo dodavanja poena za svaku pobedu. Novak je trenutno u povlašćenom položaju sa brojem ostvarenih bodova.

Srpski as će izgubiti bodove za titulu u Astani (500) i titulu u Tel Avivu (250), pa bi izvesno mogao da ostane bez prvog mesta na ATP listi, ali sve zavisi od njegovih rezultata. Ove kalendarske godine osvojio je 8.945 bodova (od toga čak 7.200 sa grend slem turnira), a rival Karlos Alkaraz dostigao je 8.175. S obzirom da je razlika između tenisera mala (770 poena) Španac bi vrlo brzo mogao da stigne Srbina.

Novak je na pauzi do mastersa u Parizu koji je na programu do 30. oktobra do 5. novembra) a Alkaraz će u tom periodu učestvovati na dva turnira iz serije 500 (Peking i Bazel), te masters u Šangaju.

Profimedia Novak Đoković igra golf

To znači da bi Alkaraz mogao da osvoji još 2.000 ATP poena u slučaju da osvoji sva tri turneja, pa će Novak morati da odigra sjajne partije u Parizu kako bi zadržao prednost uoči završnog mastersa u Torinu.  "Naravno da mi je to cilj. Kao što sam rekao nekoliko puta imamo tu divnu bitku za mesto broj jedan, posebno posle sjajnog izdanja Novaka na američkoj turneji“, kazao je Alkaraz.

Mladi Španac želi da završi sezonu kao šampion sveta i ima zactrane ciljeve, međutim sada je daleko od preuzimanja prvog mesta. "Trenutno je Novak broj jedan, tako da sam ovde u Peking došao sa dodatnom motivacijom da ga prestignem u ATP trci i kasnije na listi. To mi je u glavi svaki put kada treniram, mislim o tome na svakom turniru. Nije obavezno da se vratim na prvo mesto, ali moramo postaviti sebi neke ciljeve u godini. Za mene, prvo mesto je jedan od glavnih ciljeva, tako da na velikim turnirima idem na to, da budem blizu njega i da se vratim na čelo“, dodao je španski teniser.

Sa druge strane srpski teniser ima druge prioritete, ali i on zna kako može da bude prvi na obe liste. Potrebno je da osvoji i Pariz i Torino. Očekuje nas zanimljiva završnica sezone..

BONUS VIDEO: