Karlos Alkaraz pobedio je Janika Sinera i prošao u finale Rolan Garosa. Pet setova, četiri sata igre, ali je nešto ipak nedostajalo. Ni jedan ni drugi nisu opravdali epitet derbija i spektakla kakav se očekivao na staidonu "Filip Šatrije". Falilo je više uzbuđenja, iako rezultatski ne deluje tako. Nisu bili ni blizu okršaja Novaka Đokovića i Rafaela Nadala koje smo gledali na pariskoj šljaci.

Od završnice četvrtog seta i promašenog smeča Sinera, u stilu Đokovića, je kvalitet postao za nijansu bolji. Bilo je više zanimljivijih i lepših poena, publika je ustajala na noge, aplaudirala i ovacijama ispratila obojicu. Posebno zbog poslednjeg gema u kom su obojica imali nekoliko sjajnih poteza.  "Kvalitet tenisa nije bio tako visok", "Mogu oni mnogo bolje", bili su samo neki od komentara novinara posle meča.

U prvom setu koji je dobio Siner (6:2) njegov rival praktično se nije video na terenu. Španac je pravio ogroman broj grešaka, čak i u momentima kada je imao vremena da se namesti za svoj forhend, loptica bi završavala u autu. Izgledalo je da će sve to biti jednosmerna ulica kada je Janik napravio brejk i poveo sa 2:0 u drugom setu, ali se tada praktično isključio. Kao da je neko pritisnuo dugme i to je bilo to. Alkaraz je bio taj koji je manje grešio i izjednačio je (6:3).

Onda je delovalo kao da je potpuno drugačija slika na terenu i da će španski igrač uspeti da napravi potpuni preokret. Napravio je brej, poveo sa 2:1, servirao, diktirao ritam. Tada je Siner napravio brejk, ušao u seriju i dobio treći set (6:3).

Četvrti set bio je takav da su i jedan i drugi držali svoje servise, nije bilo ni šansi za brejk, Alkaraz je vodio sa 5:4 i Siner je servirao. Italijan je imao 30:15 i smeč sa sredine terena, mogao je da bira šta će, Alkaraz je stajao u mestu. Loptica je završila u autu i to je bio početak kraja za njega. Prvo zbog toga što je Karlos izjednačio u setovima (6:4), a onda se i on "izgubio". Jasno je da su i na to uticali grčevi koji su ga mučili tokom meča, prvenstveno u ruci.

Karlos je iskoristio, napravio brejk na startu četvrtog seta i poveo sa 3:0. U tom periodu viđeno je dosta uzbudljivih poena na obe strane, aplauza, ovacija, Siner je pokušavao da vrati brejk, da učini meč još uzbudljivijim. Dve set lopte je spasao, ne i treću... Statistika kaže i to da je Siner dobio više poena (147:145), da je Alkaraz imao više vinera (65:39) i više neiznuđenih grešaka (58:44).

Da rezimiramo, bilo je previše oscilacija obojice igrača. Kada je jedan igrao na visokom nivou, poput recimo prvog seta i Sinera, onda je drugi igrač bio daleko ispod nivoa. Falilo je da obojica budu na istom visokom nivou i da žargonski "pršti" na sve strane. Toga je bilo samo na mahove i upravo zbog toga meč dvojice mladih igrača nije bio ni blizu okršaja Rafe i Noleta. Da dodamo i da je ovo bio tek njihov deveti okršaj i peti trijumf Španca i da su obojica mladi igrači, ako budu igrali 59. puta kao Đoković i Nadal sigurno će biti nekih pravih epskih mečeva, kao što je bio onaj koji su odigrali u četvrtfinalu US opena pre dve godine.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO:

MONDO Novak Djokovic u Areni