Novak Đoković odradio je posao na startu Vimbldona i rutinski pobedio Vita Koprivu (6:1, 6:2, 6:2). Bio mu je to prvi takmičarski meč posle operacije meniskusa koju je imao 5. juna. Malo ko bi se usudio da toliko rizikuje i da igra, ali je Srbin pokazao celom svetu šta znači posvećenost i želja za takmičenjem.

Odmah po završetku susreta stao je pred mikrofon i dao prvu izjavu. "Bilo je veoma dobro, veoma sam zadovoljan kako sam se osećao na terenu i što sam ovde ove godine u drugačijim uslovima zbog tog kolena. Nisam znao kako će da izgleda na terenu, mečevi su nešto drugo u odnosu na treninge. Dobro sam se osećao i hvala svima što ste došli da me podržite", rekao je Novak.

Svi su gledali u njegovo koleno, kamere su često u prvi plan stavljale to i steznik koji je nosio na kolenu. "Probao sam da se fokusiram na igru, da ne razmišljam o kolenu, sve što sam mogao da uradim sam uradio zajedno sa mojim timom u poslednje tri nedelje. Hteo sam sebi da dam šansu da igram na Vimbldonu. Da je bio bilo koji drugi turnir verovatno ne bih rizikovao. Volim Vimbldon i hteo sam da se vratim ovde.

NEIL HALL/EPA Novak Kopriva Vimbldon

Usledilo je pitanje o tome da li je morao da ubeđuje ljude iz svog tima da igra na Vimbldonu. "Nije bilo ubeđivanja. Neka zajednička odluka, strategija je napravljena da od prvog dana oporavka radim na tome. Hoću da se zahvalim svom hirurgu koji je odradio svoj posao dobro. Moglo je da bude i komplikacija. Imao sam jednu operaciju u karijeri, na laktu, to je bilo pre 6-7 godina. Uvek sam pokušavao da izbegnem operacije, imao sam sreću, poredim se sa nekim drugim sportistima koji imaju 37 godina, sposoban sam da igram na visokom nivou, da izbegnem povrede. Bilo je tih manjih povreda, one dođu i prođu."

Onda se okrenuo ka komentatorskoj kabini u kojoj je sedeo Nik Kirjos. "Nik je tu u komentatorskoj kabini koji se muči sa povredama, pričam o velikim povredama. Imao sam sreću što nisam imao mnogo velikih povreda u dugoj karijeri. Imam empatiju prema Niku i ostalima koji se muče, osećaš se bespomoćno kada ne možeš da igraš i da vas sprečava da se bavite onim što volite. Bilo je tu nekoliko primera poput Mareja koji se povukao sa turnira, to je veliki udarac za turnir, veliki respekt imam za njega i njegovu karijeru. Nadam se da će uspeti da završi karijeru pod svojim uslovima. Čuo sam da će igrati dubl, nadam se da će probati sledeće godine u singlu da igra. Šaljem mu pozdrave i njemu i svima koji se muče sa povredama. Teško mi je da pričam o povredama posle tri i po nedelje od povrede, ali mora da se zna koliko se sportisti muče sa tim", zaključio je Đoković.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO:

MONDO/Milutin Vujičić Novak Đoković među navijačima