Slušaj vest

Srpski teniser Novak Đoković ubedljivo je najtrofejniji teniser svih vremena sa 24 grend slema, međutim od kada je prestigao Rodžera Federera i Rafaela Nadala - "izmišljen" je drugi podatak. Odjednom, Đoković je morao da se meri i sa teniserkama, što nikada ranije nije bila tema, pa tako i zvanično zaostaje za Margaret Kort koja je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka dominirala "belim sportom".

Zvanično, Margaret Kort ima 25 grend slem titula, ali je čak 13 osvojeno u amaterskoj eri, dakle pre početka profesionalne Open ere i kada se poredi sa onime što je uradio Đoković - zaista se radi o "mešanju baba i žaba". Ali, šteta je već naneta, pa tako već duže vreme Margaret Kort stoji ispred Noleta, a sada su i Britanci priznali grešku.

Britanski portal "I news" objavio je tekst novinara Majkla Hinksa koji poručuje: "Vimbldonu treba Novak Đoković - više nego ikada". I dok biste mislili da je u pitanju tekst u kome se Nole moli da nastavi da još igra sjajan tenis i da tako njegova era još duže potraje i nastavi da se "seče" sa ovom u kojoj će biti Alkaraz i Siner, zapravo se govori o tome da je Srbin sada potreban tenisu kako bi iz istorije obrisao Margaret Kort.

John Walton / PA Images / Profimedia, Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia Kejt Midlton na Vimbldonu

"Kompletno brisanje otvorenog homofoba sa liste ultimativnog teniskog rekorda je jedan razlog zbog koga se treba nadati da će Novak Đoković uspeti da se vrati na staro posle teškog poraza na Vimbldonu. Boleće još neko vreme porazi u nizu od Karlosa Alkaraza, ali Đoković sada mora da kanališe ovo razočaranje kada nastavi svoj pohod da se izjednači sa Margaret Kort na US Openu sledećeg meseca", piše autor podsećajući da je Australijanka poznata po kontroverznim stavovima i napadima na LGBT populaciju osvojila pet trofeja u Njujorku, jedan više od Noleta.

Šta je pričala Margaret Kort?

"Kada sam ja igrala tenis, bilo je samo nekoliko lezbijki. Ali, tih nekoliko je vodilo mlade teniserke na zabave i druge stvari. Ono što imate u samom vrhu, to ćete dobiti i u celom tom sportu", rekla je Australijanka pre nekoliko godina i izazvala gnev tenisera i teniserki.

Uz podsećanje da je razlika u godinama između Đokovića (37) i Alkaraza (21) ogromna, dodaje da je sportu potrebno da Nole nastavi svoju borbu, kao što je to potrebno i Karlitosu. Veruje autor da će posle svakog meča Alkaraz biti sve bolji, a da je za Vimbldon važno da se Nole i dalje pojavljuje tamo jer uvek "udahne život" turniru.

"Đoković izaziva pometnju i privlači publiku. Jedna strana ga vidi kao trgovca koji svira violinu, željan gneva publike koji se trudi da svaki superheroj ima svog negativca, dok sa druge strane Đoković ostaje heroj za milione i nastavlja da svira na nivou koji retko ko može. I dalje veoma privlači pažnju armije navijača i jedan je od prvih koje će gledaoci da traže na tabli žreba, što je ove godine bio još veći slučaj zbog penzionisanja Endija Mareja", poručuje autor teksta.

Takođe, Novaka označava kao "poslednjeg preživelog od stare garde" koji ne želi tek tako da preda krunu Alkarazu, nego želi da nastavi borbu za nju, dok ističe da je bitan i za Vimbldon zbog toga što trenutno najbolji teniser sveta Janik Siner ipak na travi igra na nivou ispod ovogodišnjih finalista.

Tim Ireland/EPA Novak Đoković

"Ne pravite grešku, glad koja ga je dovela do brzog oporavka od povrede odvešće ga u Flešing Medouz u potrazi za 25. grend slemo, a prvo u Pariz, dok mu olimpijsko zlato još uvek izmiče. Očekujte da će se Đoković u Parizu i Njujorku takmičiti, a njegove poslednje reči svom timu na terenu posle finala Vimbldona - gde kaže hajde da tako i nastavimo - govore da će to raditi i u godinama koje dolaze", zaključuje se.

BONUS VIDEO:

RTS Novak Đoković spasava tri meč-lopte protiv Alkaraza

(MONDO - M.V.)