Slušaj vest

Potpuni raspad olimpijskog turnira u tenisu! Poslednja vest je da se sa njega povukao Janik Siner i da će umesto najboljeg tenisera na ATP listi trenutno u singl konkurenciju upasti odlični italijanski dublaš Andrea Vavasori koji je van najboljih 200 u singl konkurenciji. To znači i da će Karlos Alkaraz biti prvi nosilac, a Novak Đoković drugi i da neće moći da se sastanu sve do finala. 

Ipak nije samo Siner veliko ime koje neće igrati na Olimpijskim igrama u Parizu. Otkazi su se ređali od početka godine, zabrana Rusiji da nastupa napravila je problem takođe, došle su i povrede, a nacionalna kvota po kojoj samo po četiri tenisera iz jedne države mogu da nastupaju na Olimpijskim igrama takođe će eliminisati dosta tenisera. 

Pričao je takođe pobednik iz Tokija Aleks Zverev da je velika nepravda što za olimpijski turnir u tenisu nema ni novčane nagrade ni ATP/VTA bodova i zato ne čudi što su recimo Laslo Đere i Miomir Kecmanović koji su mogli da nastupe u singlu odlučili da to ne učine, pa će tako Srbija u Pariz sa samo dva tenisera - Novakom Đokovićem i Dušanom Lajovićem. 

KO SVE NIJE DOŠAO? UH, MNOGO IH JE! 

Novak Đoković
Instagram/djokernole 

Osim prvog tenisera svega Janika Sinera neće biti ni projektovanog šestog nosioca Andreja Rubljova, jer Rus ne želi da ide na turnir na kome ne može da nastupi pod zastavom svoje zemlje. Hubert Hurkač koji je trebalo da bude osmi nosilac se povredio i neće ga biti, kao ni Grigora Dimitrova koji ne nastupa za Bugarsku u Dejvis kupu pa zbog toga nema pravo nastupa. Videli smo da je i Holger Rune nedavno otkazao svoj nastup prvo u Umagu, a onda i na Olimpijskim igrama. To je još jedna mlada zvezda i još jedan medijima i navijačima interesantan igrač koji nije otišao u Pariz. 

Amerikanci su redom otkazali učešće pa tako Ben Šelton, Sebastijan Korda i Frensis Tijafo ne idu na Olimpijske igre. Ići će Tejor Fric i Tomi Pol za koje se po rankingu i znalo da idu, ali i Kristofer Jubenks i Markus Điron koje niko nije očekivao u Parizu. Karen Hačanov je još jedan Rus koga nećemo gledati, a iz Top 20 ne ide ni iskusni Adrijan Manarino iako se Olimpijske igre igraju na njegovom domaćem terenu! Mladi Jirži Lehečka i Alehandro Davidovič Fokina su odbili poziv. 

Džordan Tompson takođe ne želi na turnir, Flavio Koboli ne može jer nije igrao za Italiju u Dejvis kupu zbog velike konkurencije. Zatim se dolazi do problema kvote tenisera iz jedne zemlje pa su tako zbog toga otpali Amerikanac Aleks Mikelsen, Argentinac Fakundo Dijaz Akosta, Rikardo Karbaljes Baena iz Španije koji je zbog toga digao glas na Rafaela Nadala... Mladi Đovani Mpeši Perikar nije igrao za Francuze u Dejvis kupu, Kris O'Konel, Artur Ridenkneh, Federiko Korija i Brendon Nakašima nemaju uslov za nastup, a nastup je odbio čak i 72. reket sveta Emil Rusuvori! 

Zatim Luka Nardi, Makenzi Mekdonald, Artur Kazo, Aleksandre Miler, Ugo Gaston, Aleksandar Kovačević i Roberto Bautista Agut ne mogu zbog pravila na turnir, pa će se u 64 naći 88. teniser sveta Maksimilijan Marterer, ali i recimo Tunižanin Moez Epargi koji je 355. na ATP listi.

PA KOGA GLEDATI? NOVAKA, NORMALNO! 

Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia Novak Đoković

U ovakvoj situaciji postavlja se pitanje ko će dovesti publiku na stadione Rolan Garosa gde će se igrati teniski turnir, ali naravno i na male ekrane? Sa jedne strane naravno tu su Francuzi, domaćin će u muškom singlu imati Uga Umbera, Gaela Monfisa, Artura Filsa i Korentana Mutea, ali naravno da je najveća atrakcija Novak Đoković. Osim njega tu su Karlos Alkaraz i Aleks Zverev koji brani titulu, ali i zanimljivi veterani. 

Rafaelu Nadalu i Endiju Mareju bi ovo mogao da bude poslednji turnir, Stenu Vavrinki jedan od poslednjih i oni će privući publiku. Ipak za razliku od Novaka veliko je pitanje koliko će oni publike moći da privuku u kontinuitetu jer je pitanje dokle će dogurati. Zato, izgleda da samo Novak može da spasi Olimpijske igre!

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

MONDO Novak Đoković peva Marš na Drinu