Slušaj vest

Novak Đoković je po svim parametrima najbolji teniser u istoriji tog sporta. Osvajanjem Olimpijskih igara je to potvrdio, pošto sada u svom vlasništvu ima sve moguće pehare. Od grend slemova (24), preko Masters turnira i ostalih takmičenja iz nešto niže kategorije. Sve to je osvojio, ali za Srđana Đokovića ta konstatacija nije u potpunosti tačna.

On smatra da je Novak i iznad ostalih sportista i onih koji se takmiče u drugim sportovima. "Dokazao je svima da je najbolji sportista svih vremena na svetu, ne samo teniser. Vidite i sami svi ove pehare", rekao je Srđan u intervjuu za "Sputnjik" koji je odrađen u restoranu "Novak" gde su bili okruženi Noletovim peharima.

Na pisanja medija sa Zapada i pokušaja unižavanja Novakovih uspeha ne reaguje. "Šta da vam kažem? U početku sam ih malo primećivao, onda sam gledao samo svog sina. To što su oni gledali na drugačiji način i što gledaju i danas, neka njima služi na čast. Mi smo kao roditelji odradili svoje, on kao sportista. On nikada nikoga nije ružno govorio, potcenjivao i omalovažavao. Tenisom je pokazao da može da ih pobedi, što je ustvari najveća pobeda."

MN Press Novak Đoković

Tvrdi da mu nikada kroz glavu nije prolazilo nešto poput "ovo mi nije trebalo u životu" i da je verovao u Novaka. "Nikada to nisam pomislio, nijednog sekunda. Uveren sam bio da će da bude najbolji u tome što bude radio. Sticajem okolnosti se dogodilo da se bavi tenisom. Trebalo je prvo da bude skijaš, pošto je cela naša porodica i sa moje i sa ženine strane skijaši. Sa osam meseci sam ga nosio na grudima i sa njim sam satima skijao. Trebalo je da bude skijaš. Kada je imao četiri godine, na Kopaoniku su se napravili teniski teren, sa šest godina je Jelena Genčić otvorila svoj kamp i to je istorija. Kada je on imao sedam godina, ona je rekla da će on da bude među 10 u svetu brzo. Pitao sam stručnjake u zemlji i inostranstvu i čuo sam ista mišljenja. Kada je tako, onda smo svi mi živeli za njega i njegove uspehe. Marko i Đole bili su malo zapostavljeni, nismo mogli sve da postignemo. Plate su bile po nekoliko maraka, radili smo na Kopaoniku, ako ne zameniš pare uveče ili ujutru zbog inflacije se izgube... Svi su bili protiv nas. Vrednim trudom, radom, verom... Kada imaš cilj, onda se ostvari."

Za njega je patriotizam i ljubav prema domovini bitna stvar bila u vaspitanju svoje dece. "To je ključ, da se deca kasnije u školi, na ulici, ponašaju onako kako su ih roditelji naučili da se bore u kući. Uspeli smo sa Novakom, Markom i Đorđem, oni su prvo sjajni momci, pa tek onda uspešni u onome što rade. Đole i Nole su sada roditelji, nadam se da će im se i Marko uskoro pridružiti. Ljudi treba da se bave decom, ako ih pustite bez vaspitanja, onda se stvara nešto što ne bi trebalo da bude dobro. Deca slušaju i rade ono što se dešava u svojoj okolini, zato treba da odrastaju u zdravoj okolini i uz svoje roditelje. Znam da to nije lako, jer roditelji rade po ceo dan, ali smo u našem slučaju posvetili sve sinovima."

Kurir/Dado Đilas Konferencija nakon pobede Đokovića

Bog, vera u njega i takav način razmišljanja nisu odmogli Novaku prema Srđanovom mišljenju. "Ne, mislim da to na njega uopšte nije uticalo. Odrastao je uz slavu pravoslavlja, duh svog naroda, krsta, pravoslavne vere. Nikada se toga nećemo odreći, nikada to nismo ni radili. U Parizu je posle Olimpijskih igara i zaokruživanja sportskog uspeha i pokazao da je najbolji sportista ikada. Pokazao je da je krst zvezda vodilja i da bez vere u Boga i u svoj narod nemamo šta da tražimo. Tako smo decu vaspitali, tako se ponašaju, zato su cenjeni, voljeni i poštovani gde god da se nađu u svetu."

Osvrnuo se na dešavanjima na Kosovu i Metohiji i uništavanju srpskih svetinja. "Mislim da je to čin varvarstva. Svetinje, bilo koje, ne treba da se diraju. Koliko smo mi okrenuti svojoj crkvi i veri, toliko su drugi okrenuti svojim verama i crkvama i treba da veruju u nešto. To ne treba dirati nikako.. To održava čovečanstvo svih ovih vekova. Žao mi je što se to dešava. Rođen sam na Kosovu, moji su iz Crne Gore prešli, jedva su preživljavali, nisu imali od čega da žive. Živeli smo na imanju na Metohiji. Kosovo je srce Srbije. To je floskula, ali je istina. Bez Kosova smo prašina, prazan prostor, ne postojimo. Kao što je za Jevreje Jerusalim i za Muslimane Meka i Medina, za katolike Vatikan. Mi bez Kosova i Metohije ne postojimo. Nikada se Kosovo neće priznati kao otuđeni deo Srbije, biće uvek u našim telima i Srbima. Ne treba priznati Kosovo, već pustiti budućim generacijama da se izbore za poštovanje i za neuništavanje srpskih svetinja gde god da su, naročito na Kosovu. Tamo su najstarije naše svetinje i odatle smo svi potekli i krenuli po svetu."

Na kraju je upitan i da li će još neki put sa Novakom da peva "Kosi tata, kosim ja", možda posle neke nove grend slem titule. "Pa, ne znam. Što se mene tiče, on je zaokružio sportsku priču. Igraće na još nekoliko turnira. Mislim da je pokazao da je najbolji sportista sveta svih vremena. Brzo će se raditi i njegov muzej u Beogradu pored muzeja Nikole Tesle koji je najveći naučnik sveta svih vremena. To je sjajna stvar i više će učvrstiti snagu i veru naroda u svoju zemlju, da se ne stidimo ničega, nego da budemo ponosni što smo Srbi", zaključio je Srđan Đoković.

(Sputnjik/MONDO/Nemanja Stanojčić)

BONUS VIDEO:

MONDO Novak Đoković