Novak Đoković je superheroj! Izvukao se iz gotovo bezizlazne situacije i potvrdio da je zaista najbolji na svetu. U polufinalu US Opena protiv Rodžera Federera spasio je dve meč lopte i domogao se borbe za titulu.

Srpski as rekao je da je morao da rizikuje i da razmišlja pozitivno da bi pobedio i plasirao se u finale.

"Morao sam da rizikujem, bio sam jako blizu povratka kući, a Federer je servirao i vodio je 40:15. Uspeo sam da pogodim taj fantastični forhend ritern koji me vratio. Dobio sam i malo energije od publike i izborio sam se za svoj povratak. Morao sam da ostanem pozitivan i definitivno nisam želeo da se ponovi Rolan Garos", rekao je Đoković posle velike pobede i plasmana u finale.

Federer je u najpre vodio sa 2:0 u setovima, ali je Đoković izjednačio, a onda je u petom setu vodio sa 5:3 u gemovima i imao je dve meč lopte (40:15), nakon čega je ipak spakovao kofere.

Srpski reprezentativac rekao je da mu je ovo jedna od najvećih pobeda u karijeri i najveća ove godine.

"Ovo jeste jedna od najvećih pobeda u karijeri i, u ovim uslovima, najveća ove godine. Zašto? Zato što sam bio u zaostatku dva seta, a nisam dobijao mnogo mečeva u svom životu kada sam gubio 2:0...Naročito protiv Rodžera, jer svi znamo ko je on. Kada ima set ili dva prednosti, ne dozvoljava vam da pobedite. Kada on kontroliše meč...jako je teško vratiti se u njega. Ali, uspeo sam da igram bolje, da 'promenim brzinu' i uspeo sam da odigram dva neverovatna seta, treći i četvrti...Tada sam osetio da je pravi trenutak da krenem napred i pokažem šta znam, i to se isplatilo", rekao je Đoković.

Prvi nosilac turnira u Njujorku opisao je šta mu se dešavalo početkom trećeg seta, kada je gubio 2:0 u setovima, a potom je uspeo da napravi brejk i povede.

"Na ovom nivou takmičenja, nekoliko poena odlučuje o pobedniku. Kada je on imao dva seta prednosti, pokušavao sam da ubedim sebe da mogu da se vratim u meč. Dobro sam se osećao fizički, a imao sam motivaciju - u pitanju je polufinale US Opena, pun stadion, uzbudljiv meč, tako da sam morao da se borim, a to sam i uradio. Mislim da sam se opustio kad sam napravio taj brejk početkom trećeg seta. Počeo sam da pogađam udarce koje sam do tada promašivao, a on je počeo da greši. Tada su se stvari promenile... i to se dešava", objasnio je Đoković.



Prvi teniser sveta rekao je da je u petom setu morao da iskoristi energiju publike, iako je ona bila uglavnom na strani Federera.

"Trebalo mi je malo energije od publike. Normalno je da su malo više na njegovoj strani, jer je on ovde pobeđivao pet godina. On je najveći igrač ikada... mislim, ne treba trošiti reči na Federera. Publika ga svuda voli, a naročito ovde, tako da je to u redu. Nisam bio iznenađen. Ali, u jednom trenutku mi je trebalo malo pozitivnih vibracija sa tribina da se vratim u meč, i uspeo sam. Ne znam ni da objasnim kako sam pogodio taj forhend ritern... Pročitao sam mu servis, bio sam na lopti, morao sam da udarim jako i to je prošlo, na moju sreću", rekao je Đoković.

On je rekao da je u u nekoliko navrata pomislio da neće uspeti.

"Slagao bih ako bih rekao da nisam pomislio da ću izgubiti. Bilo je nekoliko situacija i trenutaka kada sam mislio da gubim, a to sam pomislio i kada je imao meč lopte. Uvek je važno biti smiren, ostati pozitivan i verovati da možeš da pobediš", rekao je Đoković.

Protivnik Đokovića u finalu biće Rafael Nadal, a Nole je novinarima ispričao kako bi igrao protiv njega.

"Samo ću probati da igram svoju igru, za koju znam da je dovoljno dobra da ga pobedi. Dokazao sam to ove godine na tri različite podloge, tako da verujem da imam dobru šansu. Moram da izađem na teren sa verom da mogu da pobedim. Ali, znate, govorimo o igraču koji je u karijeri osvojio 10 grend slem titula, a ima tek 25 godina i ovde brani trofej. Tako da će meč biti težak", rekao je Đoković.

FEDERER: TREBALO JE DA POBEDIM

Na drugoj strani Rodžer Federer bio je jako razočaran posle poraza od Novaka Đokovića, ali je istakao da je on jedini krivac za neuspeh.

"Čudno mi je što moram sada da objašnjavam ovaj poraz, kad osećam da bi trebalo da budem na onoj, drugačijoj konferenciju za novinare. Ali, to je što je. Da, mislim, očigledno je sve. Vratio se, igrao je dobro, ja nisam bio tako dobar na kraju. Naravno da sam razočaran, ali mogu samo sebe da krivim", izjavio je Federer u Njujorku.

Imao je pobedu "u rukama", ali ju je ispustio, jer je Novak odigrao maestralno.

"Imao sam trenutak na svojoj strani, ali nisam mogao da uradim više. Pogodio je jedan udarac i sve se promenilo. Čudno je kako se sve to dešava. Ali, zadovoljan sam turnirom. Naravno da bih voleo da sam u finalu i da imam šansu da se borim za titulu, tako da moram to da prihvatim i krenem dalje", rekao je Federer.

Treći teniser sveta je naneo Đokoviću jedan od tek dva poraza ove sezone. Bilo je to na Rolan Garosu. Drznuo se veliki Rodžer na pitanje šta je to Nole bolje uradio ovog puta.

"Da li ste ozbiljni? Mislim, bio je neizvestan meč, trebalo je ja da pobedim ovde. Rolan Garos je takođe bio neizvestan i on je mogao da pobedi tamo. Ovo je samo jedan od onih mečeva, sve sam namestio savršeno, ali nisam mogao da ih dovršim", objasnio je Federer, kome možremo da poručimo samo onu dobru staru "ko gubi ima pravo da se ljuti".

Đoković je jednu meč loptu spasio rizičnim forhend riternom, kada je pogodio samu liniju. Za razliku od svih ostalih, Federer nije bio impresioniran tim udarcem i nije se složio sa ocenom da je u pitanju samopouzdanje.

"Samopouzdanje? Da li se šalite. Molim vas... Neki igrači odrastaju igrajući tako. Kada sam bio u juniorima sećam se da svi kad gube 5:2 počnu da tako 'šamaraju' udarce. To sve ulazi iz nekog razloga, jer su tako igrali kad su gubili dok su odrastali. Ja nikad nisam tako igrao. Ja verujem da se vredan rad isplati... Tako da je meni jako teško da razumem kako neko može da odigra taj udarac na meč poenu. Ali, možda on to radi već 20 godina i to je za njega normalno. Morate njega da pitate", rekao je Federer.

Ovo je prvi put od 2003. godine da će Federer završiti godinu bez grend slem trofeja, ali je rekao da ga to još ne pogađa.

"Nije još 1. januar. Da vidimo šta će se desiti. Još ima da se igra ove sezone - turnir kod kuće u Bazelu, Masters finale... Opet, ne može svaka sezona da bude identična. I ne želite da bude takva, jer je to dosadno. Mislim da ću biti jako motivisan na Australijan Openu sledeće godine. Jasno je i očigledno. Mislim da će se isplatiti ako nastavim da radim vredno sad kada se osećam dobro. Znam to. Dugo se nisam ovako osećao, tako da je to dobro", rekao je bivši "broj jedan".

Novak je tako upisao deseti trijumf nad Švajcarcem u karijeri i ukupno četvrti ove godine. Federer je slavio u finalu Rolan Garosa, i ukupno 14 puta protiv Noleta.

Posle iscrpljujuće fizičke i mentalne borbe, srpski teniser uspeo je i da zaigra, insistirajući da to učini i publika na tribinama.



Srpski teniser sada se okreće finalu u ponedeljak, gde ga čeka još jedan sjajan protivnik - Rafael Nadal, koji je bio bolji od Endija Mareja 3:1. Glavni favoriti za titulu opravdali su očekivanja javnosti i stigli do završnice i sigurno je da ćemo imati još jedan spektakl u najavi.

Novak i Rafa do sada su igrali 28 mečeva i Španac vodi 16-12. Ove sezone odigrali su čak pet mečeva, i to pet finala, i Srbin je svaki put izašao kao pobednik.

(MONDO)