Rafael Nadal zakazao je duel Rodžeru Federeru ili Endiju Mareju u polufinalu Australijan Opena.

Najbolji igrač sveta je u četvrtfinalu bio bolji od Grigora Dimitrova - 3:6, 7:6, 7:6, 6:2, posle tri i po sata igre.

Osim što je morao da pronađe način da odgovori veoma dobrom Bugarinu posle dobijenog prvog seta, Španac se borio i sa žuljevima na levom dlanu. Otvorene rane koje su mu se pojavile pre nekoliko dana, zadavale su mu dosta muka tokom meča sa 22. igračem sveta, zbog čega je u više navrata morao da zatraži pomoć lekara.

Nadal je uspeo da prevaziđe sve nedaće i načini važan korak u pokušaju da se dokopa 14. grend selm titule u karijeri, čime bi se izjednačio sa Pitom Samprasom na drugom mestu najuspešnijih tenisera sveta. Prvo mesto drži Rodžer Federer sa 17 grend slem trofeja.

Nadal bi eventualnom pobedom u Melburnu stigao do drugog trofeja na Aus Openu u karijeri, nakon što je prvi pehar podigao 2009. godine. Ujedno bi popravio skor na prvom grend slemu sezone, budući da je to jedini turnir "velike četvorke" na kojem je osvojio samo jedan pehar. Na Rolan Garosu trijumfovao je osam puta, a na Vimbldonu i US openu po dva puta.

Bugarin Dimitrov je ulaskom u prvo četvrtfinale na nekom grend slemu napravio najbolji rezultat u karijeri, koje će mu doneti ulazak u top 20 igrača na ATP listi. Momak iz Haskova prethodno je najbolji rezultat ostvario na Rolan Garosu prošle godine, kada je stigao do trećeg kola.

"Grigor ima sve što je neophodno da postane šampion", pohvalio ga je posle meča najbolji na svetu.

U Melburnu najveći domet do sada Dimitrovu je bila druga runda takmičenja.

Nadal će u polufinalu odmeriti snage sa pobednikom meča Rodžer Federer - Endi Marej.

Španac je sa Britancem do sada igrao 18 puta i zabeležio je 13 pobeda, ali je izgubio poslednja dva. Sa Federerom odigrao je mnogo više mečeva - 32 i u svoju korist rešio je 22, uključujući i četiri poslednja.