Ana Ivanović potvrdila je da njen superioran učinak u susretima sa Jelenom Janković nije slučajan.

Iako je veći deo karijere bila lošije rangirana na WTA listi (trenutno 12, Jelena osma), Ana je rešila u svoju korist veliku većinu međusobnih susreta. Nakon polufinala turnira u Štutgartu, rezultat je 9:3!

Ivanovićeva je pružila kvalitetniju i sigurniju partiju, većim delom meča bila je i agresivnija od dve teniserke.

Prvi set dobila je zahvaljujući brejku u četvrtom gemu (3:1), dok je Jelena u drugom setu odmah ispustila prednost od 2:0 i posle izjednačene igre, sa vrlo malim brojem šansi za oduzimanje servisa, poklekla kada se nalazila nadomak "taj brejka".

Ana je povela sa 6:5 i na svoj servis "overila" pobedu, nakon tri propuštene meč lopte.

Raduje to što, za razliku od nekih ranijih njihovih mečeva (recimo, u Madridu 2010), na terenu nije bilo negativnih emocija. Štaviše i Ana i Jelena su se u nekoliko navrata osmehnule jedna drugoj posle kvalitetnih ili srećno osvojenih poena...

Prvi finalista postala je Marija Šarapova (deveta na svetu), koja je deklasirala Saru Erani - 6:2, 6:1.

Ruskinja brani titule iz Štutgarta 2012. i 2013, ali u aktuelnoj sezoni nema još nijedan trofej, za razliku od Ane Ivanović, koja je odmah posle Nove godine trijumfovala u Oklendu, a nedavno i u Montereju.

Šarapovoj ide u prilog međusobni skor 7:2, koji uključuje seriju od šest pobeda, započetu nakon Aninih 6:2, 6:1 u polufinalu Rolan Garosa 2007. godine.