ATP o nameštanju teniskih mečeva
iStock photo/mikdam 

Izvršni direktor ATP Kris Kermoud održao je konferenciju za medije u Melburnu, nakon što je BBC objavio da poseduje dokaze o nameštanju, kao i da ATP nije reagovao na prijave o tome.

"Jedinica za integritet tenisa (TIU) i teniske vlasti apsolutno odbacuju bilo kakve navode da su dokazi o nameštanju zataškavani iz bilo kog razloga, kao i da nisu temeljno istraživani. Izveštaj BBC odnosi se na događaje od pre oko 10 godina, ali mi ćemo svakako istražiti sve nove informacije, jer uvek to radimo", rekao je Kermoud.

TIU je osnovana 2008. godine i zadužena je za borbu protiv korupcije u tenisu. Ona je do sada osudila i suspendovala desetine igrača, uglavnom niže rangiranih.

U izveštaju BBC navodi se da su tokom istrage dobili nove informacije i da su razgovarali sa desetinama sagovornika, ali nisu objavljena imena, osim Nikolaja Davidenka i Martina Vasala Arguela.

Njihov meč iz 2007. godine u Sopotu prekinut je kada su kladionice otkazale sve uplate zbog sumnjivih aktivnosti. To je izazvalo istragu ATP. U izveštaju se navodi i da osmoro tenisera koji su ranije nameštali sada učestvuje na Australijan Openu.

Izveštaj navodi da je Davidenkov meč bio namešten, ali je prvi čovek ATP rekao da mora da postoji konkretan dokaz da bi se igrač suspendovao.

"Potrebni su nam dokazi. Istraga o meču u Sopotu 2007. godine nije donela dovoljne dokaze. Istraga je naišla na nepremostive prepreke i jednostavno nije bilo moguće utvrditi ko je kriv u tom slučaju", rekao je Kermoud.

On je istakao da ATP ne toleriše korupciju.

"Istrage TIU donele su 18 presuda, od čega je šest doživotnih suspenzija. Imamo politiku nulte tolerancije po ovom pitanju. Ne opuštamo se, stalno smo na oprezu po ovom pitanju", rekao je Kermoud.