Tenis

Koga briga za slemove: Federeru blizu 100.000.000 godišnje, Novak DRUGI!

Izvor mondo.rs

Legendarni Švajcarac je i ove godine daleko najplaćeniji teniser sveta kada se nagradama sa turnira pridodaju i ostali prihodi.

Možda Rodžer Federer u prethodnih 12 meseci nije osvojio nijedan gren slem, ali je njegov finansijski saldo dobrano uvećan. Kako ističe renomirani Forbs, osvajač 20 turnira "velike četvorke" je u periodu od 1. juna 2018. do kraja maja ove godine zaradio neverovatnih 93,4 miliona dolara! U tu brojku uvrštene su zarade na turnirima, marketinški ugovori sa brojnim globalnim kompanijama i naknade za nastup na različitim takmičenjima.

Federer je u prethodnoj godini napravio veliku promenu u svom marketinškom timu, pošto je posle pune dve decenije raskinuo saradnju sa proizvođačem opreme "Najki". Švajcarac je prešao u redove "Unikla" i potpisao desetogodišnji ugovor, a japanska kompanija očigledno veruje da bi i po završetku Federerove duge karijere mogao da napravi dobru zaradu.

Đoković - Federer 2011
Izvor: YouTube/Олександр Кушнір

Osvajači 53 od poslednja 63 gren slema će već na aktuenom US Openu imati priliku da dodatno uvećaju svoju zaradu.

Ovo je Federeru 14. uzastopna godina u kojoj je zaradio najviše od svih igrača sa ATP tura, a na drugom mestu iza njega je Novak Đoković. Najbolji teniser sveta je već dugo suveren na onoj najvažnijoj listi, ali dobro stoji i na ovoj Forbsovoj. Koliko je Federerova zarada zapravo nestvarna u poređenju sa ostatkom teniskog sveta, govori i podatak da je Đoković - inače osvajač četiri od poslednjih pet gren slemova - u istom periodu zaradio oko 50 miliona dolara.

Forbs procenjuje da je Đoković od "van-terenskih" aktivnosti inkasirao 30 miliona dolara. U njegovom sponzorskom pulu nalaze se renomirane kompanije kao što su "Lakost", "Hed", "Asiks", "Seiko" i druge. Vredi napomenuti i da je Forbs proračunao da su "velika trojka" svetskog tenisa Federer, Đoković i Rafael Nadal tokom svojih karijera samo od sponzora ukupno zaradili 1,2 milijarde dolara.