Uživo

Novak deklasirao Beretinija i pobedom krenuo ka prvom mestu

Najbolji srpski teniser je lako, u dva seta, izašao na kraj sa Italijanom Beretinijem. Na otvaranju Završnog mastersa trijumfovao je rezultatom 6:2, 6:1.

Otvaranje turnira kakvo smo samo mogli da poželimo. Na startu turnira u Londonu, Novak Đoković je Beretiniju prepustio samo tri gema, dva u prvom i jedan u drugom setu.

Teniser koji je nedavno prepustio prvo mesto na ATP listi ima priliku da se vrati na čelo kolone, a za to su mu neophodne pobede na poslednjem turniru u sezoni. Krenulo je sjajno, ubedljivom pobedom nad momkom koji se poslednji plasirao na ovaj turnir (6:2, 6:1).

Italijan je u meč ušao opušteno, kao da ne debituje na turnirima ovog ranga i već u uvodnoj fazi je pokazao određene kvalitete. Na njegovu žalost, to je bilo dovoljno samo za petnaestak minuta dobrog tenisa.

Nakon uvodnog odmeravanja snaga, Đoković je počeo da dominira i da osvaja gemove kao na traci. Vezao ih je ukupno osam, poslednja četiri u prvom i prva četiri u drugom setu ovog meča. Takvu inicijativu ne bi izdržali ni oni koji su, uz poštovanje Beretiniju, bolji od njega.

Italijanski teniser je tek u petom gemu drugog seta napravio prvi brejk, a to nije dovoljno kada igrate protiv Novaka. U naredna dva gema je naš teniser lako priveo susret kraju.

Prvih 200 bodova za ATP listu je osvojeno, a Nole će morati da ih sakuplja do kraja turnira. Šansa za prvo mesto postoji, ali će pored pobeda i srpskog tenisera zanimati i neuspesi Rafaela Nadala.

Srbin može ponovo do trona ako pobedi na Završnom Mastersu, a Nadal ne uđe u finale ili ako se plasira u finalni meč, a Španac dobije samo jedan meč u grupi.

Pored Đokovića i Beretinija u grupi "Bjern Borg" su još Rodžer Federer i Dominik Tim, dok su u grupi "Andre Agasi" Rafael Nadal, Danil Medvedev, Stefanos Cicipas i branilac trofeja Aleksander Zverev.

Nemac je u prošlogodišnjem finalu pobedio upravo Đokovića 6:4, 6:3. Inače, Novak je jedini teniser koji je četiri puta uzastopno pobeđivao na Masters kupu i sa pet trofeja (prvi osvojen 2008. u Šangaju) deli drugo mesto sa Pitom Samprasom i Ivanom Lendlom na večnoj listi pobednika. Prvi je Federer sa šest.

Autor .
16:16

6:1 - Gotovo je!

Sigurnim servis gemom Novak Đoković stiže do pobede u prvoj rundi Završnog mastersa. Idemo do titule, Novače!

16:13

5:1, Novak vraća brejk

Delovalo je tokom ovog gema da se Italijan vraća u igru sa početka susreta, ali se to ipak ne dešava. Novi brejk najboljeg srpskog tenisera približio ga je na gem od pobede u ovom meču.

16:08

4:1 - Pomalo neočekivano, gem za Italijana

Servirao je Đoković, a Beretini napravio prvi brejk u meču. Iako nam se činilo da je kraj meča blizu, igraće se malo duže.

16:04

4:0 - Ovo ne bi izdržali ni jači od Beretinija!

Poigrava se Novak u ovim momentima. Osvojio je prvi poen u gemu, dozvolio Italijanu da se vrati, a onda mu na razliku uzeo gem. Novi brejk i novi korak ka pobedi.

15:58

3:0 - sad je već blizu kraj!

Još jedan gem u kom Novak nije imao previše problema. Prepustio je protivniku jedan poen i povisio prednost.

15:54

2:0 - BREJK!

 Izvrsno... Novak žuri da što pre završi meč. 

15:49

15:47

1:0

Sve je isto i na početku drugog seta. Još jedan odličan gem Novaka, dobijen "sa nulom".

15:43

Prvci set trajao je tačno 30 minuta!

15:42

6:2 - BREJK i 1:0!

Novak je prilično lako stigao do vođstva od 1:0 u setovima protiv Matea Beretinija. Očigledno da je ceo ambijent u "O2 Areni" sputao Italijana, kao i rival s druge strane terena.

15:39

5:2

Ovaj gem nije bio ubedljiv, čak je Beretini vodio 15:30, ali je nastavio da greši i poklanja poene Đokoviću. Još jedan gem do vođstva od 1:0 u setovima.

15:36

4:2 - BREJK!

Evo ga prvi brejk na meču! Novak Đoković ga je napravio. Poveo je Srbin 40:15, ali je onda jedan forhend ispucao u mrežu i ostala mu je još jedna šansa da oduzme servis protivniku. Na sreću, Italijan mu se revanširao, prvo se Nole sjajno odbranio, ali je uspeo samo da prebaci lopticu na drugu stranu terena, gde je Beretini imao zicer, ali je i on pogodio mrežu.

15:30

15:29

3:2

Đoković nastavlja u istom ritmu. Lagano dobija gemove... I u ovom je samo jedan poen prepustio svom rivalu, koji je u tri gema na servis Srbina osvojio DVA poena. 

15:26

2:2

Posle 14 minuta igre u "O2 Areni" - nema brejka. Italijan nema sjajan bekhend, ali mu forhend i servis odlično funkcionišu. Manje problema imao je ovaj put Beretini.

15:23

15:22

2:1

Nešto duži, ali opet lagan gem za Đokovića. Beretini je prvi poen na servis Novaka Đokovića osvojio pri rezultatu 40:0 i to posle greške našeg tenisera.

15:20

1:1

Dosta duži je bio drugi gem, koji je, ipak, pripao Beretiniju. Novak je dobro počeo, poveo 0:30, ali je onda Italijan vezao tri poena. Posle izjednačenja 40:40, dobrim servisom 23-godišnji teniser je stigao do prvog gema na ATP finalu.

15:15

1:0

Novak Đoković učešće u Londonu počinjem sjajnim gemom bez izgubljenog peona.

14:41

ATP Tour se prisetio svih Novakovih trofeja.

14:40

14:39

Početak meča planiran je za 15 časova. Duel između Federera i Tima igra se od 21 sati. Susreti u "Andre Agasi" grupi na programu su u ponedeljak.

Ukratko

  • Novak Đoković je pobeđivao na Završnom Mastersu pet puta (2008, 2012, 2013, 2014, 2015). 
  • Srbin je jedini koji je četiri puta zaredom pobeđivao na Masters kupu, po tri vezana trijumfa imaju, Ilije Nastase i Ivan Lendl.
  • Rafael Nadal nikada nije osvojio Masters kup.
  • Rodžer Federer ima šest trofeja, a po pet Đoković, Pit Sampras i Ivan Lendl.
učitaj još +