Tenis

BRAVO za Kirjosa: Za početak, 4.000 dolara pomoći za požare i suze!

Izvor mondo.rs

Temperamentni teniser pokazao je svoje drugo lice, saosećanje i ljudsku pomoć

Teniska sezona počela je ATP kupom u Brizbejnu. Domaća Australija povela je protiv Nemačke 1:0, pošto je Nik Kirjos pobedio Jan-Lenarda Štrufa 6:4, 7:6 (4), ali to nije glavna vest. "Ludi" teniser je pokazao svoje drugo lice, jer je sakupio 4.000 dolara za pomoć žrtvama velikog požara tako što je zabeležio 20 asova.

Australija se trenutno bori sa ogromnim požarima koji su zahvatili divlje rastinje na jugoistoku zemlje, zbog čega ljudi gube živote, uništava se imovina, stradaju životinje i obavlja se najveća evakuacija u istoriji Australije.

Osim svega toga, dim od vatre doveo je do toga da prestonica države, Kanbera, bude najzagađeniji grad na svetu.

Sve to potaklo je Kirjosa da objavi da će uplatiti 200 dolara pomoći za svaki as koji odservira "ovog leta" (u Australiji je sada leto).


Glavni cilj ovog 24-godišnjaka jeste da pokrene društveni pokret i skrene pažnju na ogromne probleme izazvane klimatskim promenama. Štuf je danas bio uporan, ali je Kirjos prosto bio bolji.

Posle meča je u suzama govorio o tragediji koja je pogodila njegovu zemlju.

"Imamo mogućnost i platformu da uradimo ovako nešto. Moj rodni grad je Kanbera, a sada imamo najotrovniji vazduh na svetu. Teško je", govorio je Kirjos kroz suze.


Treba podsetiti da je 30. teniser sveta posle duge suspenzije zatražio pomoć psihologa da bi obuzdao svoj temperament, što izgleda daje rezultate. On je, ipak, pre početka ATP kupa upozorio da bi opet mogao da "pređe granicu".

On je u septembru kažnjen suspenzijom od 16 nedelja i 37.000 američkih dolara kazne (šest meseci uslovno) zbog "pogoršanog ponašanja" nakon istrage koju je sproveo ATP.