Tenis

IZNENAĐENJE: Za Britance je Đoković najbolji sportista decenije!

Izvor mondo.rs

Londonski dnevnik proglasio srpskog tenisera za sportistu protekle decenije.

U prošlogodišnjem finalu Vimbldona, kada je Novak Đoković u dramatičnom meču pobedio Rodžera Federera, većina publike bila je na strani Švajcarca. U pojedinim trenucima podrška londonske publike bila je čak i neukusna, što je vrlo iritiralo Đokovića i sve njegove pristalice.

Međutim, Britanci veoma cene srpskog tenisera, a tome svedoči i redakcija londonskog dnevnika "Ivning Standarda", u čijem je izboru za najboljeg sportistu decenije pobedio upravo Đoković, preneo je "Kurir".


Srbin je bio ispored Federera, Rafaela Nadala, atletičara Juseina Bolta, fudbalera Lionela Mesija... ž

Đoković je kandidovan zbog osvojenih 15 grend slem titula od 2010. godine, što je na njihove čitaoce ostavilo jači utisak nego rekordi i zlata sprintera s Jamajke ili golovi i trofeji Barsinog čarobnjaka. Uz to, srpski teniser je poznat i po svom humanitarnom radu, ali i skromnosti...

U ženskoj konkurenciji pobedila je američka plivačica Keti Ledecki, koja je uspesima od 15. godine na OI u Londonu 2012. godine zasenila rezultate svojih zemljakinja, teniserke Serene Vilijams i gimnastičarke Simon Bajls.

Za najboljeg parasportistu decenije proglašen je legendarni japanski teniser u invalidskim kolicima Šingo Kunijeda, koji je osvojio 29 grend slemova u sing i dubl konkurenciji.

Britanci su svoj izbor za domaćeg sportistu izdvojili od međunarodne konkurencije, pa su tako svi Ostrvljani mogli da se opredeljuju između Luisa Hamiltona, Endija Marija i Moa Faraha. Titulu najboljeg poneo je šampion Formule 1, jer je Hamilton pet od svojih šest šampionata osvojio u protekloj deceniji.