Tenis

Prekinut Nadalov nestvaran niz: Poraz u reprezentaciji nakon 16 godina

Izvor mondo.rs

David Gofan je u Sidneju nadigrao Rafaela Nadala, pa će dubl meč odlučiti ko će u polufinale ATP kupa.

David Gofan je uspeo da savlada Rafaela Nadala (6:4, 7:6) i da tako produži meč Belgijanaca i Španaca na ATP kupu čija se završnica igra u Sidneju.

Ranije danas je Bautista Agut savladao Kimera Kopejansa, pa će o protivniku Australije u polufinalu odlučiti treći meč, susret dublova ove dve reprezentacije. Ono što je neverovatnije od poraza Rafaela Nadala je njegova serija koja je prekinuta.

Gofan je igrao sjajno i odličnom partijom je iskoristio loš dan Španca. Neprepoznatljiva igra momka sa Majorke ogledala se pre svega u prevelikom broju neiznuđenih grešaka, a zatim i u nedostatku energije u ključnim momentima.

Kada je u drugoj polovini drugog seta Nadal vratio brejk, mnogi su pomislili da je na pomolu preokret. Ipak, prava reakcija je izostala, a Belgijanac je u taj-brejku tog dela susreta uspeo da reši pitanje pobednika.

ATP kup koji se premijerno igra ove sezone nije isto što i Dejvis kup, u čijem je promenjenom formatu jesenas Španija takođe učestvovala, ali se beleže nastupi za nacionalni tim. Tada su Španci osvojili titulu pobedom u nad Kanadom, a Nadal je i u finalu doneo važan bod.

Sada je upisao poraz, po drugi put u karijeri na mečevima koje igra za svoju zemlju. Rafael Nadal je izgubio na svom debiju u Dejvis kupu, davne 2004. godine, a drugi put je za Španiju poražen tek danas!

Tada je on momka na početku karijere bio bolji Čeh Jirži Novak, koji ga je nadigrao u tri seta. Okršaj protiv Čeha je tada doneo Rafi i poraz u dublu, ali zatim i pobedu nad Radkeom Štepanekom u odlučujućem, petom meču.

Od 2004. godine do sada Rafael Nadal je imao niz od 29 pobeda u singlu na mečevima reprezentacije, a njima je dopisao i tri pobede u Australiji ovog januara. Savladao je Basilašvilija, Kuevasa i Nišioku, pre nego što mu je David Gofan ''uzeo meru''.

Jedna od najdužih serija u istoriji svetskog tenisa prekinuta je danas, a ogromno iznenađenje bi bilo prolazak Belgije. Ipak, Španci imaju šansu da se pobedom u dublu nađu u polufinalu.