Tenis

Izmaglica i dim opet prkose tenisu: Kasne kvalifikacije za Australijan Open

Izvor mondo.ba Izvor Anadolija

Poraži u Australiji stvaraju probleme i organizatorima prvog ovogodišnjeg grend slem turnira.

Izvor: Michael Dodge/AAPImage

Organizatori teniskog turnira grend slem turnira Australijan Opena u sredu su doneli odluku da se početak odigravanja kvalifikacionih mečeva prolongira za dva sata dok se dim i izmaglica prouzrokovani velikim požarima u okolnim regijama ne raščiste.

Magloviti vremenski uslovi u Melburn Parku u utorak su prouzrokovali poremećaj u odigravanju mečeva prvog dana kvalifikacija, a organizatori su pretrpeli velike kritike što su uopšte odlučili da se igra.

Brojni teniseri i teniserke su se žalili, a među njima i Australijanac Bernard Tomić, koji je tražio lekarsku pomoć tokom meča prvog kola kvalifikacija u kojem je poražen zbog problema s disanjem.

Slovenka Dalila Jakupovič bila je nadomak prolaska u drugo kolo, ali se uplašila za zdravlje nakon što je dobila napad kašlja zbog čega je odlučila da preda meč.

Kanadski teniser Brejden Šur u sredu je rekao da su Rodžer Federer i Rafael Nadal "sebični" i više zabrinuti za svoje rezultate, istakavši da je vrijeme da se dvojica vrhunskih tenisera javno pobune protiv uslova za igru tokom kvalifikacija.

Istakao je i da je dužnost najvećih imena u tenisu da stanu uz slabije rangirane igrače.

"To mora da dođe od najboljih igrača. Federer i Nadal pomalo su sebični u razmišljanju o sopstvenim karijerama. Budući da im se bliži kraj karijere razmišljaju o svojoj baštini i ne razmišljaju o samom sportu i ne pokušavaju učiniti ono što je dobro za sport. Dakle, ti momci moraju da dignu glas", kazao je Šur.

Istakao da se tokom svog meča osjećao kao da puši cigarete.

"Osećate neverovatnu suvoću u grlu. To 100 odsto nisu normalni uslovi i igrači koji imaju astmu trenutno su u podređenom položaju", dodao je Šur.

Prvo je program prekinut na tri sata zbog kvaliteta vazduha koji je bio ocenjen kao "nezdrav", da bi nakon toga usledilo odlaganje mečeva zbog jake kiše.

Konačno je odlučeno da ceo program bude otkazan, pa će mečevi biti nastavljeni ili odigrani u četvrtak.

Pre prekida, Viktor Troicki je u svom meču protiv Bredlija Klana vodio 6:4, 4:1 i trebalo je da servira. Svoj meč je počeo i Nikola Milojević kome je rival Taro Danijel. U trenutku prekida bilo je 5:5 i Danijel je bio na servisu. Danilo Petrović i Enzo Kukako nisu ni izašli na teren.

U ženskoj konkurenciji nijedna igračica iz regiona nije započela svoj meč, što znači da je odložen duel Olga Danilović - Jovana Jović (devojačko Jakšić).

Planirano je da glavni turnir Australijan Opena počne u ponedjeljak.