Tenis

Šta je Novak poželeo sebi: Još jednu medalju, da 2020. bude najbolja IKAD!

Autor Mladen Šolak

"Pristupiću kao i svim turnirima, ali i sa željom da doživim ono što ne mogu na drugom mestu", rekao je bronzani iz Pekinga pred pohod na zlato u Tokiju.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Pravo sa treninga, doduše bez "patriotskih" boja na sebi, Novak Đoković pojavio se u konferencijskoj sali raspoložen za razgovor sa očekivano i opravdano velikim brojem reportera.

Potom je saznao da su "reporteri" danas i njegove kolege iz olimpijskog tima Srbije, što ga je prijatno iznenadilo.

Nasmejao se i poručio da je spreman.

Malo kasnije, smejali su se svi oko njega kada je iskreno odgovorio na škakljivo pitanje o tome kako izgledaju trenuci kada, još "vrućih glava" posle velikih mečeva, Rafael Nadal, Rodžer Federer i on dele istu svlačionicu.

"Ume da bude neprijatno", govorio je o susretima pod tušem.

"ŽELIM OPET NA CEREMONIJU OTVARANJA IGARA"

Na 156 od otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju, naravno, jedno od najčešćih pitanja bilo je vezano za jednu od retkih stvari koje 32-godišnji Beograđanin (još) nije postigao u karijeri koja će izvesno ostati upamćena kao najveća ikada u muškom tenisu.

Ali, "to" zlato...

"Olimpijske igre... Najveća sportska smotra, najznačajniji sportski događaj", rekao je odmah jasno i glasno bronzani sa Igara u Pekingu 2008.

"Znamo šta one predstavljaju, čast je i privilegija što mogu da učestvujem kao predstavnik Srbije. Imao sam zadovoljstvo i čast da 2008. nosim zastavu, na poslednje dve ceremonije nisam bio prisutan i zato imam želju da ove godine u Tokiju ne propustim otvaranje", rekao je i dodao:

"To, naravno, zavisi od rasporeda".

"...DA U MENZI DELIM OBROK SA NAJBOLJIM SPORTISTIMA SVETA"

Kao klinac, Novak je leti udarao lopticu na Kopu, a zimi skijao. I danas koristi priliku da otputuje na zimovanje sa suprugom Jelenom i dečicom. Jedno od prvih video poruka koje su emitovane bila ona od Nevene Ignjatović.

Pogledajte šta je Nevena pitala Novaka i šta joj je on odgovorio.

Gren slem turnir igra se četiri puta godišnje, dok su Letnje olimpijske igre jednom u četiri godine. Posle medalje u Pekingu 2008, Đoković je zaustavljen u polufinalu, pa poražen u meču za bronzu u Londonu 2012, dok je šokantna i emotivna eliminacija na startu turnira u Riju 2016. bila zapravo najava najtežeg perioda u njegovoj karijeri i povlačenja iz tenisa na šest meseci.

Danas, kao osvajač pet od poslednjih sedam gren slem trofeja od povratka tenisu posle operacije lakta i povratka Marjana Vajde posle egzibicije sa Andreom Agasijem, Đoković kaže da će pristup i način rada pred put u Tokio biti isti kao pred odlazak u Melburn, Pariz, London, Njujork i ostale svetske teniske prestonice.

"Pristupiću kao i svim turnirima, ali i sa željom da doživim ono što ne mogu na drugom mestu. Atmosferu u olimpijskom selu, da u menzi delite obrok i životna iskustva sa najboljim sportistima sveta, da iz njihovih pričama prepoznate sebe... Nadam se da ću to doživeti", govorio je i poručio da potajno želi da, jednog dana, ova 2020. ostane upamćena kao najbolja u njegovoj karijeri.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt


Jasno je kakav je izazov pred sebe stavio, ako se samo setimo kakve su bile 2011. ili 2015.

"Inspirisan sam da ove godine odigram najbolju sezonu. Olimpijska je godina, imaću naporan i zgusnut raspored kao i svi teniseri iz vrha. Biće malo vremena za odmor, ali Olimpijske igre su uvek nešto posebno. Osvojio sam medalju, pardon, imao čast da je osvojim, nadam se da je moguće da osvojim još jednu", poželeo je sebi skromnim tonom osvajač 17 "mejdžor" trofeja i jedini teniser u istoriji koji je osvojio svaki od devet mastersa.

"DUGO ĆU PAMTITI TITULU U ATP KUPU"

Na malo kom turniru, bez obzira na kategoriju, tradiciju i nagradni fond, Đoković protiv sebe nije imao i publiku. Jedno od pitanja odnosilo se i na situacije u kojima je bilo jasno da navijaju protiv njega. Evo iskrenog odgovora...


Da mu prijaju nastupi u bojama Srbije, a to znači druženje i trening sa saigračima, građenje timskog duha i bodrenje u teškim trenucima tokom mečeva i posle (retkih) poraza, Novak je sa neponovljivom generacijom naših tenisera pokazao i 2010. u Dejvis kupu i 2020. u ATP kupu.

Takvih, ekipnih nastupa na Olimpijskim igrama nažalost nema, ali svega ostalog. Bilo je evidentno da se svetski "Broj 1" raduje što pripada ne samo teniskom, nego olimpijskom timu Srbije za Igre u Tokiju.

"Imali smo izvanrednu atmosferu, ambijent i bliske odnose u reprezentaciji tokom ATP kupa u januaru. Svako je pomogao da ga osvojimo, svako je želeo da doživi igrački vrhunac u te dve nedelje. Stvarno ću ih dugo pamtiti", rekao je i dodao:

"Dejvis kup 2010. je svima nama dao vetar u leđa i polet za dalje. Već 2011. sam imao jednu od najboljih sezona u karijeri i zato smatram da je titula na ATP kupu bila jedan od najvažnijih faktora za osvajanje Australijan opena".

"ONO" FINALE SA RAFOM IZ 2012. GODINE...

Osvojio ga je osmi put.

"Moj omiljeni turnir", rekao je kao "iz topa".

"Tamo pružam najbolje partije i rezultati to pokazuju. Osećam dodatni motiv da početak sezone obeležim najbolje moguće, da krenem trijumfalno, da bi se po jutru dan poznao. Odgovara mi teren, uvek mi prija Australija, punih 15 godina sam tamo igrao najbolji tenis", rekao je i, bez da je upitan, istakao šest sati međusobnog istrebljivanja sa Rafaelom Nadalom u finalu 2012. kao životno iskustvo.

"Tamo sam igrao svakako najuzbudljiviji meč u karijeri, finale sa Nadalom iz 2012. godine".

"VASPITAVAN SAM DA NE POTCENJUJEM"


Za razliku od nekoliko prošlih, tačnije prvi put od 2015. kada je izgubio od Federera u finalu, Đoković je upisao Dubai u kalendar tako da navijači (i rivali) neće čekati uobičajenih 40-ak dana na njegov povratak na teren posle osvajanja titule u Melburnu.

Pred put na "Federerov turnir", na kom ima četiri titule, Đoković je rekao...

"Za mene je svaki turnir bitan, tako sam odrastao, okružen ljudima koji su me savetovali da ne potcenjujem nijedan turnir, jer je iz niže kategorije i da ne štedim sebe čuvajući se za veći turnir. Radije bih da ga ne igram nego da ga igram sa pola snage. Jesu gren slemovi najviši ciljevi, ali svaki meč je prilika da budem još bolja verzija sebe", govorio je šampion o tome kako se ostaje šampion.

"Mogu da napredujem, dosta stvari mogu da usavršim u kretnji, udarcima i svaki turnir nosi nove izazove. Prošle godine je bila prevelika pauza između Australijan opena i Indijan Velsa, ove godine smo u timu doneli odluku da je bolje da se učestvuje Dubaiju, u singlu i dublu, pa da se onda ode u Indijan Vels i Majami", obrazložio je osvajač 11 titula na "vezanim" američkim mastersima.

Četiri puta bile su to "duple krune".

"Biće to prilika da se osvoje poeni, jer nisam tamo imao sjajne rezultate prethodnih godina...", prisetio se Novak nesvakidašnjih poraza iz prošle sezone, koji u isto vreme otvaraju prostor za "sveže" bodove u trci sa Nadalom ove sezone.