VIDEO

Istorija VELIKOG rivalstva: Novak i Federer - od Monaka do Melburna!

Autor Milutin Vujičić

Iza njih dvojice je nezaboravnih 50 susreta, a sve je počelo pre 14 godina u Monte Karlu, kada Federer nije ni slutio da će taj mladić probati da mu pomuti slavu.

Izvor: YouTube/Screenshot

Davno je bio april 2006. godine...

Vižljasti 18-godišnjak Novak Đoković izašao je prvi put na megdan novom teniskom superstaru Rodžeru Federeru o kome se već uveliko pričalo kao čoveku koji može da bude "najbolji ikada". Publika u Monte Karlu došla je da vidi Švajcarca na delu, a golobradi momak pod zastavom Srbije i Crne Gore, koji je znao da u tom trenutku nema "fan bazu", probao je da napravi iznenađenje u gradu koji će mu ubuduće biti adresa stalnog prebivališta.

Kvalifikant iz Beograda prvo je pobedio zemljaka Nenada Zimonjića u dva seta, a onda i Simonea Bolelija, pa ga je žreb neminovno "ukrstio" sa Rodžerom Federerom.

Bez obzira što je bio potpuni autsajder, Đoković je odbijao da se "preda" protiv Federera, uspeo je da izjednači rezultat na 1:1 u setovima, Švajcarac je vodio 5:3 i imao tri meč-lopte, međutim mladi srpski teniser je rešio da tu nije kraj.

Spasao je dve brejk lopte, bio agresivan i na trećoj, ali ovoga puta nije imao snage za potpuni preokret, pa je morao da "stisne ruku" Federeru koji je slavio posle sat i 15 minuta tenisa.

Izvor: Youtube/ATP Tour

Publika je videla "kočopernog" mladića iz Srbije, koji se ne predaje tako lako, ali teško da je iko u tom trenutku mogao da zamisli da je gledao početak jednog od najvećih rivalstava u istoriji tenisa - pošto su se njih dvojica srela još 49 puta!

Federer je dobio i naredna tri, da bi ga Đoković prvi put pobedio u finalu mastersa u Kanadi (2007. godina), da bi prelaskom u ovu deceniju postao gotovo dominantan protiv Švajcarca.

Trenutni skor je 27:23 za Novaka, ali Federer i dalje vodi u grend-slemovima: 20:17.

Istina je da je sezona sada prekinuta i da smo lišeni za njihove nezaboravne susrete, ali nadamo se da će uprkos "krštenicama" biti još mnogo mečeva Novaka Đokovića i Rodžera Federera, pošto tenis nema mnogo boljeg da ponudi.

Uživajte u prvoj epizodi rivalstva!

Federer - Đoković (sport)
Izvor: Youtube/ATP Tour