Tenis

FOTO: Pre 20 godina je stajao i gledao ih, sada ima 5 trofeja!

Izvor mondo.ba

Rafael Nadal osvojio je pet titula sa Španijom u Dejvis kupu, ali da li ste znali da je kao 14-godišnjak pre toga indirektno učestvovao i u osvajanju njihove prve salatare?

Dejvis kup reprezentacija Španije u novembru je osvojila svoju šestu titulu u ovom takmičenju pobedom protiv Kanade 2:0, nakon što je Rafael Nadal pobedio Denisa Šapovalova - 6:3, 7:6 (9:7).

"Crvena furija" osvajala je Dejvis kup i 2011, 2009, 2008, 2004. i 2000. godine, a zanimljivo je da je Nadal i tada indirektno učestvovao u osvajanju prve španske „salatare“.

Dejvis kup je objavio zanimljivu fotografiju iz 2000. godine na kojoj se vide Huan Karlos Ferero, Alberto Kosta, Đoan Balsels, Aleks Koreča i selektor Đordi Arese kako drže zastavu i pored njih dečak kojeg ćete sigurno prepoznati.

Mladi 14-godišnji Rafael Nadal tada je u olimpijskoj dvorani Palau Sant Đordi gledao svoje idole kako se raduju prvoj španskoj tituli u Dejvis kupu, verovatno ni ne sluteći da će i sam pet puta podići "salataru".

Samo četiri godine kasnije, u decembru 2004. u Sevilji učinio je to prvi put, nakon pobede 3:2 u finalu protiv SAD, kojoj je doprinio izuzetno važnom pobedom protiv favorizovanog Endija Rodika.

Nadal u bogatoj riznici trofeja osim pet titula Dejvis kupa, ima 19 Grend slemova, i to sa sva četiri turnira, ukupno 84 ATP pehara, od čega najveći broj mastersa - 35, zlatne olimpijske medalje u singlu (2008. u Tokiju) i dublu (2016. u Riju), i sada mu samo nedostaje pehar završnog turnira sezone.

Na svom debiju u Dejvis kupu u februaru te godine Rafael Nadal poražen je od Čeha Jiržija Novaka, ali ispostaviće se da će to biti JEDINI njegov poraz u ovom takmičenju.

Mladi teniser sa Majorke nakon toga zaredao je 29 pobeda u Dejvis kupu, uključujući poslednju u protiv Šapovalova.

U protekle dve decenije Nadal je bio ključni igrač "crvene furije" i nakon senzacionalne pobede protiv Rodika u Sevilji 2004. vodio svoju reprezenatciju do trofeja 2008. u argentinskoj Mar Del Plati, 2009. u Barseloni, 2011. ponovo u Sevilji, te prošle godine u madridskoj dvorani "Kaha Magika".

Organizatori Dejvis kup finala 2000. očigledno su pogodili kada su odlučili da klincu sa Majorke pripadne čast da nosi špansku zastavu.

 Teniska sezona je trenutno u prekidu, a Rafael Nadal je, kao i još nekoliko tenisera, uzeo učešće na virtuelnom teniskom turniru koji je oponašao Mastersu Madridu. Ipak, nije uspeo da stigne do trofeja na tom takmičenju.