Zahvaljujući Novaku Đokoviću i Janku Tipsareviću, Beograd je ovog juna teniski centar sveta. Njih dvojica su se dali u organizaciju dva turnira, koji su privukli mnoge poznate tenisere i javne ličnosti i doprinose da se o Beogradu priča u svetu.
Kakva su očekivanja od ovogodišnjeg turnira koji organizujete? Budući da je ovo drugi po redu, da li se projekat za sada razvija onako kako ste planirali?
"Očekujem da ćemo uspeti da održimo svih 352 meča koji su u planu za šest nedelja. Mislim da su Adria Tour i East European Championship dva turnira koja će oči sveta tenisa na globalnom nivou uperiti u Beograd budući da je ovo verovatno jedino mesto na svetu gde se sada organizuju turniri ove veličine, što je jedna velika stvar i za srpski tenis, i za Beograd, i za Srbiju".
U kojoj meri su pandemija i trenutna globalna situacija bili otežavajuća okolnost u dovođenju igrača iz inostranstva da nastupe na turniru?
"To je definitivno bila najveća prepreka. Ljudi iz Srbije, pogotovo iz Sportskog centra Olimp sa direktorom Slavišom Damjanovićem, su nam mnogo izašli u susret kako bismo sa logističke strane uspeli da organizujemo sve što je neophodno za jedan takav događaj. Zbog globalne pandemije smo bili u stalnoj komunikaciji sa igračima kako bismo im objasnili da je situacija u Srbiji drugačija, budući da smo se sa pandemijom na samom početku izborili na drugačiji način, te da ove okolnosti omogućavaju da tenis u Srbiji može da se igra bez gotovo ikakvih prepreka".
Suočili ste se sa mnogim izazovima tokom karijere, što je i doprinelo tome da vaš lični, ali i moto akademije bude keep digging. Koliko se trudite da svoja iskustva i pouke koje ste iz njih izvukli prenesete na polaznike akademije, kako bi možda imali tu sreću da budu u maloj prednosti, učeći na tuđim iskustvima?
"Kada bih bio u prilici da posavetujem sebe u mlađim danima, definitivno bih naglasak stavio na upornost. To je nešto što kroz akademiju pokušavamo da prenesemo na mlađe generacije jer doprinosi postizanju rezultata ne samo na terenu, nego i u poslovnoj karijeri. Ljudi često imaju običaj da odustaju već na samom početku kada nešto ne krene kako treba i trudim se da objasnim kako je meni i u profesionalnoj karijeri, ali i u svemu ovome što radim izvan terena, upornost bila ono što je donosilo najveće rezultate".
Kada govorimo o iskustvu, nedavno ste po drugi put postali otac. Kako je osećaj ponovo biti u ovoj ulozi i da li primećujete da sada, od samog početka, opuštenije i sa mnogo više rutine odrađujete neke roditeljske obaveze?
"Dobiti dete je nešto najlepše na svetu što može da vam se desi, što će vam sigurno potvrditi svako ko je roditelj. Nažalost, nakon rođenja Emili sam vrlo brzo morao da se operišem i odem u Nemačku na rehabilitaciju, dok je Noa došao na svet upravo u vreme pandemije i organizacije turnira. Od supruge, koja vodi računa o svemu, imam neverovatnu pomoć jer razume stres i pritisak pod kojim se trenutno nalazim radi pokušaja da organizujem East European Championship na najbolji mogući način. Poslednja dva meseca moj radni dan počinje ujutro oko 5.30h i traje sve do kasno uveče, dok praktično ne padnem u nesvest. Ipak, verujem da ću od ponedeljka, kada krene turnir, moći da se više opustim i posvetim porodici".
S obzirom na interesantnu životnu priču, karijeru, uspone i padove, angažovanje na novim projektima nakon igračke karijere, ali istovremeno i ljubav prema književnosti, da li ste razmišljali o pisanju biografije?
"Iako mi je život bio buran i interesantan, za sada ne razmišljam o tome. Mislim da trenutno nemam dovoljno iskustva i znanja da bih napisao autobiografiju, ali jednog dana, kada, nadam se, uspemo da proširimo Tipsarević Akademiju širom sveta i ako bude dovoljno materijala, što da ne?".
Kada govorimo o knjigama, veliki ste ljubitelj ruske književnosti. Dostojevskog najradije čitate uz čašu vina ili uz šoljicu Nespressa?
"Mnogo volim da čitam i kada sam bio mlađi sam čitao nešto teže štivo. Međutim, u poslednje vreme volim da čitam modernu psihologiju i autobiografije uspešnih ljudi i to je nešto što bih definitivno preporučio uz Nespresso, bez kojeg ne mogu da zamislim dan. Veliki sam ljubitelj kafe i nekad dnevno popijem i po šest ili sedam kraćih espresa".
FOTOGRAFIJE SA ADRIJA TURA