NIJE "MEJNSTRIM"

Zapad NE želi Srbina na 1. mestu!

Autor Nikola Janković

Čovek koji je učio tenisu budućeg najboljeg igrača svih vremena već dugo posmatra sa strane kakav (mal)tretman zapadni mediji priređuju njegovom daleko najuspešnijem učeniku.

Srbin, kao najdominantniji teniser sveta, ne uklapa se u zapadni "mejnstrim" - primetio je sa distance čovek koji je učio tenisu budućeg najboljeg igrača svih vremena.

Ponosan na dečaka kojeg je 2003. ispratio sa kapija teniskog "Hogvortsa" u Nemačkoj, danas čoveka, oca i supruga koji je stigao taman na vreme da sruši mit o "najvećem rivalstvu u istoriji tenisa", Nikola Pilić nije preterano birao reči odgovarajući na uobičajeno pitanje o (mal)tretmanu Zapadnih medija prema osvajaču 17 gren slem titula.

Možda će vas zanimati

"Takav nepravedan odnos je Đokovićevo 'gorivo' u poslednjih desetak godina", rekao je 80-godišnji Splićanin, čiji je 32 godine mlađi sugrađanin Goran Ivanišević postao trener srpskog asa u zreloj fazi neponovljive karijere.

U toj meri neponovljive da bi, primećuje Pilić, Novak bio "dizan u nebesa" da kojim slučajem nije iz Srbije.

"Zapadnom 'mejnstrimu' ne odgovara da jedna mala Srbija ima najboljeg tenisera sveta", izjavio je nekadašnji igrač i selektor Dejvis kup reprezentacije Jugoslavije, koji je znanje i kapital uložio u tenisku akademiju na obroncima Alpa, kraj Minhena i tamo "vajao" mnoge važne figure profesionalnog tenisa u obe konkurencije.

Pilić, međutim, ne prepoznaje mnogo toga profesionalnog u načinu na koji Đokovića predstavlja solidan deo medija iz dominantnog engleskog govornog područja.

Sve suprotno reputaciji koju su imala i zadržala preostala dvojica članova "Big 3" rivalstva.

"Zato Federera i Nadala dižu u nebesa", prokomentarisao je Pilić i dodao:

"Nole zaslužuje više".

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Pilić je rekao da očekuje Đokovićev nastup na US openu, uprkos negodovanju zbog, kako je ocenio prvi teniser sveta i predsednik Unije profesionalnih tenisera, "ekstremnih uslova".

Iza ovih reči, za koje se inače ekspresno stiže na "stub srama" na stranicama istih Zapadnih medija, stoji Amerikanac, sportista, funkcioner, veteran, bivši teniser i selektor Dejvis kup tima SAD...

...Patrik Mekinro.

"Ne znam da li je Novak već odlučio o nastupu u Njujorku. Ukoliko može trenirati svaki dan i ima mogućnost da se za mečeve priprema na pravi način, onda bih mu savetovao da učestvuje na US openu. Mada, pitanje je šta će se sve dešavati u narednih mesec dana, jer u Americi još vlada haos kada je reč o pitanju epidemije korone, koja dnevno odnese više od 1000 života", prenosi "Tanjug" citat iz Pilićevog intervjua.

Ako bude igrao...

"Da, Novak bi bio veliki favorit, ali to ne znači da će pehar i osvojiti. Morate 'vezati' dve dobre sedmice, ne smeete imati 'crni dan'. Svašta se može desiti, nema garancija za bilo šta", dodao je.

Nije isključio da Dominik Tim ili Aleksander Zverev urade ono što im je uspevalo na Masters, ali ne i gren slem nivou - da savladaju Đokovića u finalu.

To je, u najvećoj meri, i razlog zbog kog "novi talas" i dalje nema "mejdžor" trofej.

Nijedan.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.