NOVA ATP LISTA

ĐOKOVIĆ KRENUO U POHOD NA FEDERERA: ATP lista je odmrznuta, najbolji ikad postaje 8. marta?

Autor Nebojša Marković

Posle pet meseci čekanja.

Novak Đoković je započeo 283. nedelju na prvom mestu ATP liste!

Ovog ponedeljka je posle punih pet meseci čekanja rang lista ponovo "odmrznuta" i najbolji teniser sveta može da krene u pohod na Rodžera Federera!

Đoković se na prvo mesto ATP liste vratio početkom februara, kada je osvojio Australijan open, a onda je tom trofeju pridodao i turnir u Dubaiju. Međutim, 16. marta Asocijacija teniskih profesionalaca je odlučila da prekine sezonu!

Korona virus je napravio pometnju, nije bilo šansi da se igraju mečevi tokom pandemije i doneta je odluka da se ATP lista "zamrzne".

To je značilo da se zaustavilo i brojanje sedmica koje je Đoković proveo na čelu ATP karavana.

Tog 16. marta, Đoković se zaustavio na 282 nedelje na vrhu, a od danas je taj broj veći za jedan. ATP tur se nastavio prošle sedmice, pa je i došlo do prvih promena na ATP listi. Ipak, nije ih bilo u vrhu, pa tako Đoković i dalje ima 370 bodova više od Rafaela Nadala, a kako Španac ne nastupa u Njujorku narednih nedelja, Srbin će imati priliku da samo uveća tu prednost.

Međutim, zanimljivo je da je sada Đoković nastavio svoj pohod na rekord Rodžera Federera. Švajcarac je za sada i dalje nedodirljiv sa 310 nedelja na prvom mestu ATP liste, a mi smo izračunali kada bi Đoković mogao da ga pretekne!

Đoković je u ovoj kategoriji i dalje na trećem mestu sa 283 nedelje, a ispred njega je i Pit Sampras sa 286. Ipak, izvesno je da će Novak njega prestići za tačno četiri sedmice, odnosno u ponedeljak 21. septembra.

Ukoliko Đoković ne bude ispuštao prvo mesto i sezona se ne bude ponovo prekidala, najbolji svih vremena po broju sedmica na prvom mestu ATP liste mogao bi da postane 8. marta 2021. godine!

Svetski broj jedan bi do jubilarne 300. sedmice mogao da stigne 21. decembra ove godine, za šta ću me biti potrebno da bude najbolji na svetu kada se završe svi turniri u ovoj kalendarskoj godini.

A onda će 1. marta moći da sustigne Federera sa po 310 sedmica. Naravno, da ga pretekne potrebna će mu biti i ta 311. nedelja, a to bi najranije moglo da se desi 8. marta.

Ipak, čak i ako u tome ne uspe baš tada, Đoković će svakako biti u odličnoj poziciji da taj podvig ostvari tokom 2021. godine.

Izvor: ATP screenshot

Svi srpski teniseri iz prvih 100 ostali su na istim pozicijama: Dušan Lajović je 23. tensier sveta, Filip Krajinović je na 32. mestu, Miomir Kemanović je 47., dok je Laslo Đere 80. na ATP listi.

Budite bolje informisani od drugih,PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.