Čekaj Rafa, ima neko bolji!

ŽAO NAM JE RAFA, NISI NAJBOLJI NA ŠLJACI: Ovaj šampion ima čak 240 pobeda više od Nadala!

Autor Nikola Lalović

Rafaela Nadala svi smatraju za tenisera najboljeg ikada kada je tenis na šljaci u pitanju. No, je li to baš tako?

Nadal je apsolutni vladar Rolan Garosa, pošto je ovaj turnir osvajao 12 puta do sada. Ostvario je rekordnih 95 pobeda, uz samo dva poraza za sve to vreme. 

Od 2005. godine do sada samo su Rodžer Federer i Novak Đoković uspeli da na po godinu dana svrgnu Rafu sa trona u Parizu. Federer je to uspeo 2009. godine, a Novak 2016. 

Iako je apsolutno dominantan na jedinom grend slemu koji se igra na šljaci, ni izbliza nema najviše pobeda na toj podlozi. Do sada je u karijeri Španac ostvario 440 trijumfa na zemljanoj podlozi, što ga je tek nedavno dovelo na treće mesto liste najuspešnijih. 

Austrijanac Tomas Muster je pobeđivao 426 puta na ovoj podlozi i tek prošle sezone ga je Rafa prestigao. Pitanje je da li će do kraja karijere uspeti da doše do jednog od prva dva mesta. 

Drugoplasirani Manuel Orantes mu beži 116 pobeda, jer je na šljaci pobeđivao 556 puta, On je možda i dostižan, ali nekadašnji svetski broj 2 i osvajač Rolan Garosa iz 1977. godine Giljermo Vilas nije. 

Argentinac je ostvario neverovatnih 660 pobeda na šljaci, a da mu to i nije bila podloga na kojoj je bio specijalista. On je dva puta osvojio Australijan Open, te je jednom bio šampion US Opena. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.