SEĆATE LI SE?

ĐOKOVIĆ JE VEĆ MOGAO DA PRESTIGNE SAMPRASA: Kako je Novak ostao na jedan meč od velikog rekorda

Autor Nebojša Marković

Taj detalj su mnogi zaboravili.

Novak Đoković je pobedom protiv Borne Ćorića na ATP turniru u Beču obezbedio 1. mesto na vrhu rang liste na kraju 2020. godine. Time je po šesti put uspeo da ostvari takav uspeh i izjednači se na prvom mestu sa Pitom Samprasom.

Njih dvojica su jedini to uspeli šest puta, Rafael Nadal i Rodžer Federer su ostali na pet takvih sezona, ali Đoković je bio na jedan meč da ta brojka sada bude sedam!

I dok mnogi svetski mediji spekulišu "šta bi bilo kad bi bilo" da je Federer iskoristio meč lopte u finalu Vimbldona 2019. protiv Novaka i tada osvojio 21. grend slem, da li bi on već tada zasigurno postao najveći teniser svih vremena, mnogi zaboravljaju da je i srpski teniser imao svoje prilike da se još više učvrsti u toj trci.

Recimo, Završni masters 2016. godine.

Đoković je bio na jedan meč od očuvanja prvog mesta na ATP listi i na kraju te godine - trebalo je samo da pobedi Endija Mareja u finalu turnira u Londonu.

Tada je finale Završnog mastersa bilo praktično meč koji o svemu odlučuje - pobednik nosi sve. Ipak, Đokovićeva igra tog dana nije bila na nivou.

Marej je slavio 6:3, 6:4 i odneo ne samo trofej poslednjeg turnira u sezoni, već i trofej za najboljeg igrača te godine, kao najbolji teniser sveta.

Đoković je propustio priliku da već tada 5. put završi godinu kao najbolji na svetu, pre nego što će to zaista učiniti 2018. godine, dakle dve godine kasnije.

Ipak, Novakova dominacija se posle teške dve godine ipak ponovo nastavila. Osvajanje dva Vimbldona, dva Australijan opena i jednog US opena od leta 2018. do danas to potvrđuju.

Sada Đoković završava 2020. kao najbolji na svetu, šesti put u karijeri, i čini se da se tu neće zaustaviti.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.