EVO ŠTA KAŽU!

ĐOKOVIĆ JE PRAVI "KLAČ" IGRAČ - BROJEVI TO POTVRĐUJU: Novak je strašan u dve kategorije, ali nije najbolji!

Autor Nebojša Marković

U poslednjoj trećoj kategoriji je očekivano daleko od vrha...

Izvor: YouTube/lehunterpro/printscreen

Novak Đoković je najbolji "klač" igrač među teniserima, mnogi bi to rekli bez imalo dvoumljenja. Kada je gusto i kada se meč "lomi", Đokovićeva psihološka nadmoć u odnosu na rivale mu često donosi pobede i kada ga svi otpišu.

Ipak, brojevi kažu da najbolji teniser sveta u tom aspektu ipak nije najbolji, makar statistički!

Njegov nekadašnji statističar Krejg O'Šonesi objavio je statistiku za sajt ATP-a u kojoj gleda na tri važna aspekta teniske igre proučavajući brojeve i statistiku.

I došao je do zaključka da Đoković jeste među najboljima u dve od tri kategorije, ali ni u jednoj nije najbolji.

O'Šonesi je izračunao ko su najbolji riterner, najbolji server i ko je najbolji pod pritiskom i nigde na prvom mestu nije Đoković.

Najbolji riterner, statistički gledano, u prethodne 52 nedelje bio je Rafael Nadal! On je sa indeksom 178.0 daleko ispred drugoplasiranog Novaka, sa indekos 168.2. Do ovoga je O'Šonesi došao sabirajući procente osvojenih poena na prvi i drugi servis protivnika, procenat osvojenih brejkova i iskorišćenih brejk lopti.

Po pitanju servisa, na prvih pet mesta na listi nema nikoga iz top 10, a iz tog društva najbolji je Rodžer Federer (peti sa 295.9 poena), slede ga Mateo Beretini i Rafael Nadal, dok je Đoković tek 10. u ovoj kategoriji (284.9 poena).

Za najbolje servere računa se procenat prvog servisa, osvojeni poeni na prvi i drugi servis, broj osvojenih servis gemova, prosečan broj as udaraca po meču, od čega se oduzima prosečan broj duplih grešaka po meču.

I na kraju se dolazi do kategorije "pod pritiskom". Ovde se izračunava koji igrač je najbolji pod pritiskom tako što se u obzir uzimaju spašene brejk lopte na svoj servis, osvojene na servis protivnika, kao i pobede u taj-brejkovima i odlučujućim setovima.

Najbolji je Rafael Nadal sa 264.3 poena, ali odmah iza njega je Đoković sa 264.1 poenom, dakle 0.2 iza Španca. Daleko iza je Rodžer Federer na trećem mestu sa 248.7 poena, a potom slede Dominik Tim, Dijego Švarcman, Andrej Rubljov...

"Đoković i Nadal dominiraju prva dva mesta s razlogom. Ove tabele pomažu da oslikaju priču o njihovoj dominaciji, bez obzira na to u kakvoj se situaciji nađu", navodi Krejg O'Šonesi u zaključku.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.