I ON JE SIGURNO TUŽAN

NOVAK NIJE SMEO DA VIČE KADA GA GLEDA IRINEJ: Đoković je od patrijarha dobio orden i imali su poseban odnos

Autor Milutin Vujičić

Godinama su održavali dobar odnos i poštovali se.

Izvor: MN Press - arhiva

Srpski patrijarh Irinej preminuo je rano jutros u 90. godini. Njegova svetost je duže vreme bila u bolnici zbog komplikacija usred korona virusa, a njegovo stanje naglo se pogoršalo zbog čega je bio priključen i na aparate za održavanje rada vitalnih organa.

Od njega se jutros opraštaju mnoge znamenite srpske ličnosti, ostavio je dubok trag u našem narodu, a dobro je poznato i da je imao poseban odnos sa Novakom Đokovićem.

Pokojni patrijarh Irinej je bio veliki navijač Novaka Đokovića, a 2011. godine uručio mu je i orden Svetog Save prvog stepena. U pitanju je najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve dodeljeno za "njegovu delаtnu ljubаv premа Mаjci Crkvi", nаročito pokаzаnu "svesrdnim i istrаjnim pomаgаnjem srpskog nаrodа i svetinjа nаše Svete Crkve, posebno nа Kosovu i Metohij".

"Ovаj mlаdi Srbin, nаjistаknutiji sportistа i аmbаsаdor Srbije u svetu, uspeo je dа svojom snаgom, šаrmom i iskrenošću nа prаvi nаčin posvedoči svetu jevаnđeljsku poruku mirа i ljubаvi među ljudimа i solidаrnosti sа postrаdаlimа, ne sаmo u srpskim zemljаmа, nego i širom svetа", napisano je tada se u obrazloženju Srpske pravoslavne crkve.

Dobro je poznato da je Novak Đoković veliki vernik, da svaki slobodan trenutak koristi da pomogne crkvi, a u mnogim slučajevima insistirao je i da se o tome ne priča, nije želeo pažnju.

Izvor: MN Press

A KADA GUBI...

"Gledali smo Novaka Đokovića, koji je izgubio, ali je prišao svom protivniku i lepo ga zagrlio. Drugo je šta oni misle i kako doživljavaju svoju pobedu ili poraz, ali je jako lepo videti da sportisti posle nadmetanja lepo prilaze, pruže ruku pobedniku. Prijateljski su došli i prijateljski se razdvajaju u areni", pričao je Irinej za "Kurir".

Zapamćeno je i da je patrijarh Irinej bodrio Novaka Đokovića iz lože na US Openu. To je bilo pre sedam godina, kada je Đokoviću u četvrtfinalu rival bio Mihail Južni, a Srbin je pobedio Rusa u četiri seta, da bi potom otkrio da nikada nije igrao uz takvu tremu.

"Nadam se da je uživao jer je ovo malo drugačiji ambijent od onoga u kom je on navikao da boravi", rekao je tada Đoković koga je Irinej često hvalio.

"Malo sam i ja morao da se suzdržavam. Nisam vikao ni stistkao pesnicu koliko sam navikao. Drago mi je što je bio tu", poručio je Đoković koji je u godinama koje su sledile održavao kontakt sa patrijarhom Irinejom.

Dokumentovano je i da je Đoković krsnu slavu Aranđelovdan proslavio 2017. godine u društvu patrijarha Irineja, kada je u pratnji oba brata i strica došao u Sabornu ckrvu kako bi presekao slavski kolač.

Izvor: MN Press

Podsetimo, Đoković je krajem prošlog meseca bio slomljen i posle upokojenja mitropolita Amfilohija, izgubio je neočekivano u Beču, i potom priznao da mu je bilo veoma teško posle saznanja o njegovoj smrti, dok ovog petka popodne ima važan meč u Londonu protiv Zvereva.

Taj susret zakazan je za 15 časova, a videćemo da li je s Đokovićem sve u redu...

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.