ATP 2020!

NOVAK BI IMAO JOŠ VEĆU PREDNOST, FEDERER BI BIO U FRCI: Ovako bi izgledala ATP lista da nisu menjana pravila!

Autor Nebojša Marković

Nadal ne bi bio drugi na svetu, a zanimljivo je i gde bi se našla dvojica srpskih tenisera.

Novak Đoković je završio 2020. godinu kao ubedljivo najbolji igrač na svetu, sa prednošću većom od 2.000 bodova u odnosu na prvog pratioca.

Time je Srbin šesti put okončao godinu kao svetski broj jedan, a njegova prednost mogla je da bude još veća da nije došlo do promene jednog važnog pravila.

Pandemija korona virusa je napravila veliki problem svetu tenisa, pa je ATP morao da obustavi sezonu od početka marta pa sve do avgusta.

Zbog toga je glavno tenisko telo muškog tenisa rešilo da promeni pravilo kako se rangiraju igrači i "zamrznu" bodove iz 2019. godine sve do 8. marta 2021. godine. Po tome igrači ne mogu da gube bodove na ATP listi, jer su pojedini turniri bili i otkazivani pa igrači nisu mogli da brane svoje rezultate iz 2019. godine.

Ali kako bi ATP rang lista izgledala da se gledaju samo rezultati iz 2020. godine?

Novak Đoković bi i dalje bio najbolji teniser sveta i to ubedljivije nego sada. Srpski teniser je 2020. završio sa 2.180 bodova više u odnosu na Rafaela Nadala, a u ovom scenariju bi na drugom mestu bežao Dominiku Timu 2.240 bodova. Razlika između te dve brojke nije velika, a Novaku je svakako korisniji sistem koji je trenutno na snazi.

Zbog njega će oboriti rekord Rodžera Federera i postati najbolji u istoriji po broju nedelja na prvom mestu ATP liste.

Ipak, činjenica je da bi bilo mnogo tumbanja, a upravo bi sve to najteže palo Federeru - Švajcarac bi 2020. završio na 29. mestu jer je ove godine odigrao samo Australijan open.

Na slici se vidi kako bi izgledala ATP lista samo za 2020. godinu i broj bodova, a skroz desno je pozicija koju igrači zapravo zauzimaju u ovom trenutku.
Izvor: REddit/u/scann_ye/Printscreen

On je tada stigao do polufinala gde je izgubio od Novaka, a potom zbog povrede kolena uopšte nije igrao.

Nadal bi bio treći teniser sveta, Miloš Raonić bi sa 14. "skočio" na 9. mesto, dok bi mladi Janik Siner sa 37. pozicije dobio skok na 20. mesto.

Zanimljivo je i da bi Filip Krajinović i Dušan Lajović bili bolje plasirani od Federera, jer bi zauzimali 26. i 27. mesto na ATP listi.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.