Sezona koja je pisala istoriju

NOVAK JE OBORIO ČETIRI REKORDA OVE GODINE: Nadal ga prati, a pojavila su se dva nova imena!

Autor Tamara Ranković

Počelo je Novakovim trofejom u Australiji, završilo se u Londonu kada je pehar podigao Medvedev.

Iza nas je teniska sezona za pamćenje. Dobro poznati velikani samo su još jednom potvrdili koliko doprinose belom sportu, a pojavila su se i neka nova lica koja prete da naprave mnoga čuda.

Najbolji na planeti, Novak Đoković i "kralj šljake" Rafael Nadal ponovo su na terenima pisali istoriju, ali će teniski svet sada zapamtiti i imena Janik Siner i Andrej Rubljov.

Dobrodošli u rekorde sezone 2020:

1. Novak Đoković

Prvi reket sveta sezonu je počeo rekordom na Australijan openu. Njemu je pošlo za rukom da čak osam puta osvoji trofej na prvom grend slemu u godini. Zatim je Nole imao problem sa diskvalifikacijom na US openu, ali ga to nije omelo da spakuje kofere za prestonicu Italije.

U Rimu je srpski as oborio dva rekorda. On je najstariji teniser koji je osvojio taj turnir, ali je isto tako postao igrač sa najviše osvojenih Masters trofeja kojih ima 36.

Za sam kraj istorijskii rekord upisao je pošto je šestu sezonu završio kao svetski broj jedan čime se izjednačio sa idolom Pitom Samprasom.

2. Rafael Nadal

Moćni "Bik sa Majorke" kada zakorači na šljaku ostali teniseri znaju da još uvek nemaju tu šta da traže, pa čak ni Novak Đoković ne može da mu parira.

Nadal je na Rolan Garosu oborio dva rekorda. On je u Parizu neverovatnih 13 puta podigao trofej, pa je tako postao najstariji šampion francuskog grend slema.

Ipak, to nije sve što je postigao u sezoni iza nas, već je prestigao legendarnog Džima Konorsa po broju nedelja u prvih desetigrača sveta. Rafa je sve bliži brojci od 800. nedelja u top deset.

3. Andrej Rubljov

Mladi Rus zapamtiće sezonu, a oni koji za njega nisu čuli sigurno će sada zapamtiti njegovo ime.

Talentovani Andrej ima najviše titula u sezoni, čak pet. "Čistio" je protivnike u finalima Beča, Sankt Peterburga, Hamburga, Adelejda i Dohe.

Iza sebe je ostavio Noleta koji je osvojio četiri titule, a zbog velikog uspeha Rubljov je obezbedio osmo mesto na tabeli i tako je prvi put u karijeri igrao Završni masters u Londonu.

Takođe, zanimljiv podatak je da su tokom sezone Đoković i Rubljov izjednačeni po broju pobeda. Obojica imaju 41.

4. Janik Siner

"Novi Federer" tako oslovljavaju mladića koji ima 19 godina i najmlađi je osvajač titule u sezoni, ali i u poslednjih 12 godina. Siner se u istoriju upisao najpre u Parizu na Rolan Garosu gde je postao najmlađi teniser koji je došao do četvrfinala grend slema.

Još veći uspeh je što je na putu do četvrtfinalnog meča savladao mnogo iskusnijeg Gofana i Zvereva. A za sam kraj sezone popeo se na presto u Sofiji, gde je osvojio prvu ATP titulu i tako postao najmlađi teniser koji je došao do trofeja posle 12 godina kada je to uradio Kej Nišikori u Delrej Biču.

Sada zauzima 37. poziciju na ATP listi.

Pandemija uzrokovana koronom odložila je neke prestižne turnire, ali to definitivno nije sprečilo da teniska sezona 2020. godine bude sezona koju ćemo pamtiti kako po uspehu našeg teniskog kralja tako i po velikim partijama novih momaka.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.