DUGAČKA JE LISTA

NAJVEĆI "HEJTERI" NOVAKA ĐOKOVIĆA: Oni jedva čekaju da prozivaju Noleta i prave se ludi na njegove uspehe!

Autor Tamara Ranković

Sa svakim novim uspehom ili rekordom, Novak Đoković gratis dobije i novog kritičara. Međutim, najbolji teniser planete sigurno ne bi nosio to zvanje da ne zna kako se zaobilaze bespotrebni komentari.

Izvor: YouTube/Petar/Printscreen

Iza svetskog broja jedan Novaka Đokovića je godina za pamćenje!

Šesti put u karijeri je prvi reket sveta, ove sedmice je proslavio tačno 300 nedelja na vrhu, a pored toga oboreni su još neki istorijski rekordi o kojima se pričalo prethodnih meseci.

Dok čekamo početak marta, kada će Nole "srušiti" Federerovih 310 nedelja na vrhu ATP liste, aktuelne su nove kritike na račun najboljeg tenisera sveta. 

Tako je Pol Meknami rekao da je "tužno šta rade Đokoviću" posle nove sramne odluke ATP da mu ne dozvoli da bude deo Saveta igrača iako je najbolji reket sveta.

Zato je posle burne godine vreme da se podsetimo činjenice da je uz sve uspehe koje je Đoković nizao na terenu, nanizao i "neprijatelje" i to bez da je bilo kome uputio ružnu reč.

Kolege teniseri, mediji, stariji teniski stručnjaci - svi su imali veću ili manju ulogu u nipodištavanju Đokovićevih pobeda, ali uprkos njima Novak i dalje nedodirljivo stoji na vrhu.

Upravo oni, izneli su najgore komentare na račun srpskog asa:

Nik Kirjos

Nesumnjivo, neko kome je hobi vređanje prvog tenisera sveta i kao čoveka i kao igrača jeste australijski teniser Nik Kirjos. Novak je odavno glavna zanimacija 45. tenisera sveta, ali u godini iza nas je definitivno premašio samog sebe komentarisanjem Đokovića.

Naravno, Kirjos je iskoristio nesrećnu situaciju sa Adria turom da oštro napadne srpskog tenisera, gde mu je prebacio neodgovorno ponašanje jer su se na turniru zarazili teniseri i publika. 

Podsetimo, Novak Đoković organizovao je takmičenje koje je trebalo da bude održano u Beogradu, Zadru, Banja Luci i Montenegru, međutim u Zadru je ustanovljeno da je Grigor Dimitrov zaražen, a nakon njega je pozitivan nalaz dobio i Borna Ćorić pa je tako takmičenje otkazano.

Kirjos se sladio neugodnom situacijom po Novaka, i podržavao sve one koji su iznosili kritike povodom tog turnira. On je šampiona nazivao "luzerom", a peckao je i komentarima poput "Ja pokušavam da zaustavim širenje korone i sačuvam grla linijskih sudija" misleći naravno na Novakovu diskvalifikaciju sa US opena.

Tu sada već čuvenu rečenicu Australijanac je napisao ispod komentara navijača koji je rekao "Novak pobeđuje dok Kirjos jede", pa je Nik bio revoltiran i uzvratio mada je ubrzo obrisao komentar koji je svakako ostao na internetu.

Jedna od upečatljivijih izjava bila je da "Novak ima bolesnu želju da ga svi vole". Teniser iz Australije često je bio glasan u raspravama sa Đokovićevim fanovima.

Britanski mediji

Ne smemo da zaboravimo ni medije iz Velike Britanije kojima je Novak trn u oku naročito onda kada stisnutih pesnica i sa osmehom izlazi sa terena na Vimbldonu.

Pošto ne mogu da ospore njegov uspeh, oni se uglavnom koncetrišu na Noletove ne tako slavne poteze. I njima je bilo naročito drago što je Novakovo takmičenje propalo pa su u tu "čast" izmislili posebnu nagradu za najboljeg na svetu.

Đoković je od strane "Dejli Mejla" proglašen "kovidiotom" godine, odnosno predstavljen je kao osoba koja nije izrazila ni trunku brige povodom korona virusa, a uz to su mu takođe zamerili već pomenutu situaciju sa Otvorenog prvenstva Amerike.

Dobro je poznata i situacija kada je 2016. godine na Završnom mastersu u Londonu, Novak u meču sa Dominikom Timom takođe nespretno poslao lopticu, ali se nije dogodilo ništa slično kao u Americi.

I tada su britanski novinari provocirali prvog reketa sveta pitanjima poput "Zar se niste uplašili diskvalifikacije", ali je Đoković "progutao" i tada "otrovne strelice".

U "Gardijanu" su ga nazvali Novaxx Đoković zbog stava o vakcini i Noletovog komentara koji Britanci nisu razumeli na pravi način, izvlačeći iz konteksta njegovu izjavu da ne želi da mu se nameće obavezno vakcinisanje.

Mats Vilander

ako sada sedmostruki grend slem šampion hvali svetskog broja jedan, Mats Vilander i dalje ima momente kada ne zna kako da se obuzda sa kritikama na Novakov račun.

Vraćamo se ponovo na čuveni Završni Masters u Londonu 2016. godine. Nisu se samo britanski mediji uplašili što je Đoković na putu da pokupi još jedan pehar, već i Vilander koji je tada poručio "Koga briga za Đokovića osim tamo nekih stotinak Srba".

Na njegovu sreću, nije Nole uspeo da podigne trofej te godine u Londonu. Šveđanin je pre pomenutog Mastersa povodom Novakovog učešća na Rolan Garosu iste godine rekao da "srpski teniser ne može da bude šampion ako u Parizu ne dobije tu titulu".

Novak je upravo te godine osvojio francuski grend slem, pa je Šveđanin brže bolje rekao da se to ne računa jer te godine Rafael Nadal nije bio sav svoj i zbog povrede je predao meč bez borbe u 3. kolu turnira.

Vremenom, kako je Novak postajao nepobediv morao je da dođe dan kada će i nekadašnja teniska legenda to priznati, što je na kraju i uradiopa se čini da je danas jedan od onih koji su na Noletovoj strani, makar u najčešćem slučaju.

ATP

Neko ko najboljem teniseru sveta uvek treba da čuva leđa je ta leđa okrenuo. Iako je Đoković izjavio da osnivanjem asocijacije PTPA ne želi da stvori sukob sa organizacijom ATP, čelnici međunarodne teniske organizacije nisu to videli na isti način.

Novak ne može da bude u Savetu igrača ukoliko je član neke druge organizacije, odnosno u tom slučaju PTPA, što je novo pravilo koje je doneto da bi Đoković iz njega bio odstranjen. Posle toga, i srpski as je morao da odustane od te pozicije.

ATP je tražio način za još neki, dodatni udarac Novaku pa su se dosetili da izmisle kategoriju po kojoj su gledali statistiku koji je teniser najviše puta završavao godinu u Top 2. Đoković je na trećoj poziciji posle Rafe Nadala i Rodžera Federera, "zaboravljajući" na vrlo važnu činjenicu da je Srbin rekorder po broju godina koje je završavao kao svetski broj 1. A to je ono što se zapravo gleda...

Jasno je, ne mora svako da voli Novaka Đokovića, ali nema potrebe da se u svetu sporta konstantno traži način za omalovažavanje najboljeg u tome, pogotovo na često tako niske i prizemne načine.

Ljudski je grešiti, u sportu se dešavaju i nepravde i porazi, ali je zasigurno da Nole nikada nije želeo nikoga da osudi niti kome naudi.

U sezoni iza nas, pokazao je Srbiji po ko zna koji put da ima čime da se ponosi, pokazao je svetu koliko je veliki u svom poslu, i pokazao je da je kada je najteže uvek tu - kako za svoj narod tako i za ljude širom sveta.

Novak je usled pandemije pomagao kako Srbiji, tako i Italiji i Španiji. Na sve to, teniseri su ove zime uz besplatne uslove u TC "Novak" u Beogradu mogli da se spremaju za novu sezonu, ne razmišljajući o troškovima.

O njegovoj veličini neka govore na kraju njegova dela, jer na sve pomenute kritike reagovao je podignute glave bez da je oštro uzvraćao i svađao se.

Sa nestrpljenjem čekamo Australiju i pohod na istorijsku devetu titulu na prvom grend slemu u godini, a verujemo da je Nole spreman da "popije" još neku kritiku kada napravi još jedan uspeh.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.