KREĆE FRKA!

NOVAK VAM JE PRIČAO, ALI NISTE HTELI DA GA SLUŠATE: Razdor u ATP već bukti, teniser isprozivao SRUŠENI sistem!

Autor Nebojša Marković

Izgleda da teniseri ipak nisu dovoljno dobro predstavljeni u ATP-u, baš kao što je Đoković isticao...

Izvor: Profimedia/AFP PHOTO /VINCE CALIGIURI / TENNIS AUSTRALIA

Kada je Novak Đoković pričao da sistem po kojem ATP funkcioniše nije dovoljno dobar - nisu ga slušali.

Najbolji teniser sveta je bio ostavljen na vetrometini jer je sa svojom organizacijom PTPA želeo da se bori za prava tenisera i teniserki, a sada sve više problema o kojima je pričao izlazi na videlo!

Zbog toga se pobunio i Džon Izner, pošto je američki teniser rešio da udari na ATP i javno ih isproziva da je to - srušen sistem.

Teniski svet je potresla vest da je za turnir iz serije Masters 1000 u Majamiju budžet toliko srezan da će šampion umesto 1.350.000 dolara (koliko se dobijalo 2019. godine) sada inkasirati tek 300.000 dolara. O tome kolika su smanjenja za one igrače koji ranije završe takmičenje nema potrebe ni govoriti.

Iznera je to žestoko iznerviralo i imao je šta da kaže.

"ATP je srušeni sistem. Igrači i turniri kao ‘partneri’ bi trebalo da rade, ali srezavanje budžeta za 60%, uz čak 80% za šampione, ipak je previše za najjače događaje koje pokrivaju TV prava, sponzorstva i novi odobreni prihod od klađenja. Promoteri poseduju imovinu koju cene i imaju beskrajno vreme da to monetizuju, dok igrači imaju kratko vreme da maksimizuju talente. To je pokvaren sistem. Tenis muče sukobi i nedostatak trasparentnosti", naveo je Izner probleme, o kojima je tokom 2020. godine govorio Đoković.

Tada je Novak bio optužen da unosi razdor u ATP tražeći transparentnost u vreme kada igrači i turniri treba da budu "ujedinjeni", ali je očigledno da te od te ujedinjenosti i solidarnosti nema ništa.

Izner smatra da je trebalo napraviti drugačiju raspodelu novca, udarivši pritom na funkcionere.

"Dakle, igračima bi trebalo da se smanje prihodi za 60 posto, a šampionima za 80 posto, dok će rukovodioci ATP-a zadržati pune zarade, naknade i pokrivanje troškova? Hajde neka mi neko to predstavi tako da ima smisla. Izgleda malo licemerno, zar ne mislite tako", zapitao se Izner.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.