ZAMISLITE TO!

NOVAK NAPADA JOŠ 1 NEZAMISLIV REKORD: Federer je istorija, Đoković ide po uspeh koji Rodžer nije mogao ni da zamisli!

Autor Nebojša Marković

Sigurni smo da nikome ovo do sada nije ni palo na pamet, jer nije bilo potrebe. Ali Đoković je otišao toliko daleko da ima onih koji i o tome počinju da razmišljaju!

Novak Đoković je u istoriji svetskog tenisa - ovog ponedeljka je započeo 310. nedelju na 1. mestu ATP liste i tako izjednačio rekord Rodžera Federera.

Ipak, statistika te dve vladavine jasno pokazuje da njih dvojica nisu isti i da je Srbin u prednosti u odnosu na Švajcarca, a sada će se Novak usredsrediti na neke nove rekorde.

Naime, Đoković će već 8. marta preskočiti Federera i ostati sam na vrhu večne liste vladara svetskim tenisom, a tamo će se zadržati još neko vreme. Time je jasno da je Novak najbolji teniser svih vremena i sada ćemo morati da dalje "grebemo" da pronađemo neke nove rekorde koje bi Srbin mogao da "počisti".

Ali koji sada rekord Đoković može da obori i dodatno potvrdi svoju dominaciju?

Zapravo, uvek ima još - Đoković će sada "pucati" na obaranje apsolutnih teniskih rekorda po dužini vladavine na 1. mestu kada se u celu priču uključi i ženski tenis!

Kada Đoković sledećeg ponedeljka preskoči Federera, ispred njega će po dužini vladavine ostati samo tri dame koje su bile dugovečnije na WTA turu.

Serena Vilijams je na trećem mestu sa 319 nedelja, Martina Navratilova je druga sa 332, a apsolutna rekorderka je Štefi Graf sa 377 nedelja, što je praktično sedam godina i tri meseca boravka na prvom mestu!

Pitate se, naravno, kakve veze ženski tenis ima sa muškim, kao i zašto je to važno. Jasno je da ovo nužno nema veze sa muškim tenisom, ali...

Novakova dominacija bi u narednim godinama mogla da se posmatra iz još surovijeg ugla - da niko nikada u istoriji ovog sporta, u kojoj god singl konkurenciji pogledate, nije duže vladao od njega.

Umesto da se njegov rekord posmatra u odnosu na dosadašnji Federerov, Novakov učinak bi mogao da dobije novu dimenziju. Za to će mu biti potrebno još bar 68 sedmica na prvom mestu.

Đoković je za sada obezbedio 317 nedelja na prvom mestu zbog prednosti koju ima u odnosu na Nadala, pa bi mu do Grafove ostalo još novih 60 sedmica na toj poziciji.

Deluje daleko, nije Novak ni više tako mlad, ali ni navijači Federera donedavno nisu mogli da sanjaju da će ga Novak prestići!

Nikada ne otpisujte Đokovića...

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.