ISTORIJSKO JUTRO

OVO JE TAJ DAN: FEDERER JE ISTORIJA, A ĐOKOVIĆ NA TRONU - SADA I JOŠ JAKO DUGO! Novakov rekord i 6 magija za večnost!

Autor Tamara Ranković

Novak je od početka karijere čekao ovaj ponedeljak, kada postaje vlasnik rekorda koji će teško biti nadmašen. Đoković je postao najveći vladar u istoriji tenisa, a ovo su poeni i momenti koji su ga podizali do nestvarnih uspeha. Uživajte!

Izvor: Profimedia/UPI

Da, Novak Đoković je napravio jedan od najvećih uspeha u istoriji sporta!

Od ovog ponedeljka, on je zvanično najdugovečniji vladar ATP liste, jer je upravo započeo svoju 311. nedelju na tronu i oborio rekord Rodžera Federera, švajcarskog velikana kome je odavno uzdrmao temelje vladavine.

Rodžer i dalje ima najviše grend slem titula zajedno sa Rafaelom Nadalom (po 20), ali im Novak sa 18 nikad nije bio bliži. Neka se dobro spreme za ono što predstoji, jer će ovaj dan i nestvaran rekord dati Đokoviću samo još jači vetar u leđa pred velike turnire i sezone koje su pred njim.

Švajcarac i Španac smenjivali su se u vođstvu na čelu liste do pre 10 godina, kada je nastupila Novakova era. Od tada do danas osvojio je više grend slem titula od njih (Đoković 17, Nadal 14, Federer pet), dominirao na vrhu, ostvario bolji međusobni skor protiv obojice i pokazao da je po svemu ovo njegovo vreme.

Pre skoro deset godina, Novak je osvajanjem Vimbldona 2011. prvi put postao "Broj 1" i u protekloj deceniji se veoma navikao na pogled ka svima sa vrha...

Da bi se popeo na te visine, Đoković se borio sa žestokom konkurencijom, sa povredama, padovima, sa samim sobom... I uvek je pobeđivao. Na tom putu uspeha on je postajao samo jači, a ceo svet sve svesniji da ima privilegiju da živi u eri šampiona kakvog dosad nije video.

Na dan kada Đoković ulazi u večnost kao istorijski Broj 1, podsetimo se nekih nezaboravnih momenata njegove karijere, kojima je najavljivao da postaje ono što je postao danas - najveći teniski vladar u istoriji!

Uživajte...

NOVAKOV UDARAC KARIJERE I FEDEREROV BES

Izvor: Profimedia/Nick Laham

Svako ko je pratio tenis te 2011. i gledao US Open video je poen kakav verovatno više nikad nije. Naravno, to je bio epski završetak polufinala, u kojem je Rodžer Federer servirao za pobedu, a Nole sačuvao dve meč lopte i napravio veliki preokret (6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5).

O tom nezaboravnom Noletovom riternu "iz besa" ispisani su kilometri najlepših opisa i sigurno će jednog dana imati i važno mesto u filmovima o Novakovoj, ali i Rodžerovoj karijeri. Đokovićev "kambek" je toliko zaboleo Švajcarca da i posle meča nije mogao da dođe sebi, već je ljutito pričao na konferenciji:

"Čudno mi je da moram da objašnjavam svoj poraz. Osećam da je trebalo da sam na onoj drugoj, pobedničkoj konferenciji za novinare. Novak u trenutku meč lopte nije izgledao kao neko ko veruje u pobedu. I zaista je razočaravajuće izgubiti od nekog takvog, jer osećate da je u mislima već bio izgubio. Pogodio je srećno na kraju i eto", rekao je Federer.

novak djokovic rodzer federer
Izvor: YouTube/ShouProgram

Švajcarac nije želeo da prizna Novaku da je bio bolji, pa čak ni da je imao samopouzdanje da tako "opali" i da potpuno okrene meč tim momentum.

"Samopouzdanje? Da li se šalite sa mnom? Ima igrača koji tako igraju. Gube 2:5 u trećem setu i samo počnu da 'šamaraju' lopticu. Ja nikad tako nisam igrao. Verujem da se naporan rad isplati… Zaista mi je teško da shvatim to. Kako možeš da igraš takav poen na meč lopti? Možda to izvodi 20 godina, pa je njemu normalno, morate da ga pitate", ironisao je i besneo Federer, uopšte ne krijući ljutnju.

Bolelo je Švajcarca baš, a sigurno ga je bolelo i sve što je doživljavao protiv Novaka u narednim sezonama…

KAD JE VIMBLDON SHVATIO - OVO JE TA GODINA

Izvor: Profimedia

U Novakovoj karijeri možda najvažnija je bila 2011. Tada je ostvario san koji je sanjao kao dečak na časovima kod Jelene Genčić - da osvoji Vimbldon i postane svetski prvak.

Do Londona je osvojio sedam titula, a jedan od presudnih koraka ka osmom i najvećem napravio je u polufinalu protiv Francuza Žoa Vilfreda Conge (7:6, 6:2, 6:7, 6:3). 

Dobro je znao da to neće biti samo još jedan trofej, već titula koja će da ga lansira na čelo ATP liste. Svom velikom rivalu Rafi Nadalu udelio je već četiri tacne od početka godine, pa tako on nije predstavljao toliku pretnju u finalu. Ali trebalo je doći do finala, a pobeda protiv Conge donela mu je mogućnost da bude "Broj 1", prvi put.

Videlo se već u prvom setu koliko će biti tesno. Poveo je srpski as 1:0 i sa nešto više samopozdanja dobio i drugi set. Ipak, onda mu Conga pokazuje da se do istorije ne ide lakim putem i oduzima mu set za 2:1. I tada se probudila zver koja je budna i danas!

Poen na meč lopti nije bila dugačka razmena udaraca ili majstorija forhendom ili bekhendom, to je bio "samo" dobar servis, koji mu je otvorio vrata večnosti.

Pogledajte poen koji ga je doveo do početka pisanja istorije (od 4:36):

Novak Djokovic v Jo-Wilfried Tsonga W 2011
Izvor: Youtube/ Grand Slam Tennis/printscreen

POCEPAO MAJICU NA 12:10!

Na početku sezone 2013. Nole je treći put zaredom osvojio Australijan open i pokazao koliko mu prija da igra u Melburnu. Postao je domaćin na terenu u Australiji, pa se publika radovala svakom njegovom izlasku na teren.

Kombinacija pritiska i dobre igre Švajcarca Stena Vavrinka učinile su da se Đoković dobro namuči u četvrtoj rundi. Izgubio je prvi set glatko (1:6) i "iz minusa" ušao u jedan od najdramatičnijih mečeva svoje karijere. Pobedio je skorom 1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10!

Izvor: Profimedia

Poen koji je ostao u pamćenju i koji je tada oduševio sve ljubitelje tenisa širom sveta Novak je odigrao na meč loptu u petom setu.Tačno 20 udaraca je razmenjeno.

I to majstorskih udaraca!

Djokovic-Wawrinka 3-2 Match Point (Australian Open 2013) Amazing!
Izvor: Youtube/PopcornVideoShow/printscreen

Đoković je vraćao agresivne lopte, u nekim momentima činilo se da neće prebaciti mrežu, ali je u odsudnom momentu pala dijagonala zbog koje je publika pala u trans.

Nole je tokom slavlja pocepao majicu od energije, sreće, radosti...

PROTIV FEDERERA I CELOG LONDONA

Izvor: Profimedia

U epsko finale Vimbldona 2014. srpski as ušao je žedan pobede protiv surovog Rodžera, jer je dobro zapamtio poraz koji mu je Švajcarac naneo dva meseca ranije u polufinalu Monte Karla.

Igrao je Đoković tog popodneva protiv Švajcarca, ali i protiv Londona i publike na Centralnom terenu, pa ga je tako pritisak sa tribina u prvom setu potpuno "samleo". Inat koji je često Novaku pomogao u presudnim momentima karijere pomogao je i tada.

Povređen, kao ranjeni lav, nošen zvižducima i aplauzom za Federera preokrenuo je meč do 2:1 u setovima. Ponovo je u narednom setu stao, kao da je i njemu samom bilo nerealno da dobije borbu protiv svih. Ipak, šampionski je našao rešenje. Našao je lek kojim će da "uspava" švajcarsku tenisku legendu.

Izuzetno bitan detalj tog čuvenog teniskog maratona je poen iz petog, odlučujućeg seta kada je Federer došao do brejk lopte.

djokovic federer 2014
Izvor: Youtube/Wimbledon

Ustala je publika, orili su se zvuci podrške za Švajcarca, a onda je srpski teniser ponovo otvorio kofer u kome krije svoje najjače oružje, hladnu glavu u presudnim trenucima.  Pri rezultatu 3:3  i 30:40 za Rodžera začulo se glasno "TOOOOO", što je značilo samo jedno - spasenu brejk loptu

Ništa više do kraja meča nije bilo isto, Švajcarac je pao u nokaut i srpski as je došao do trijumfa, ali ne bilo kakvog, već prvog trijumfa u finalu grend slema protiv grend slem rekordera Rodžera Federera. London je utihnuo!

SA RAFOM DO 10, ZA FINALE VIMBLDONA

Izvor: Profimedia

Pao je srpski as te 2018. godine i nije delovalo dobro, pogotovo je brinulo to što do Vimbldona nije osvojio nijedan trofej. Mučila ga je povreda, mučile su ga priče o tome da li će moći da se vrati, ali sumnje nije trebalo da bude. To je bila još jedna epizoda povratka najboljeg na svetu, još jedna lekcija o tome kako se piše istorija jednog sporta.

Te godine publika u Londonu dobila je pravu poslasticu. Sudar Rafe i Noleta u polufinalu grend slema. Okršaj teniskih legendi otišao je u peti set, i to kakav peti set!

Jedan poen posebno je ostao upamćen, jer je na sličan način tada oborio Rafu, a godinu kasnije i Federera. Reč je o razmeni udaraca pri rezultatu 7:7 u završnom setu. Rafa je uspeo da se domogne brejk lopte. Delovalo je opasno, a Noletov povratak na vrh se odjednom udaljio. Ili se to samo učinilo publici?

Nije dao Đoković novu priliku za trijumf rivalu, nije hteo da se odrekne svega što mu donosi ta pobeda. Spasao je brejk loptu fantastičnim pasing-šotom kome će zasigurno klinci koji žele da bude novi Nole diviti i klanjati. (pogledajte od 3:17)

Novak Djokovic vs Rafael Nadal SF Highlights | Wimbledon 2018
Izvor: Youtube/ Wimbledon

15.000 UZ FEDERERA, 2 MEČ LOPTE, ALI...

Izvor: Profimedia/Kevin Quigley/Daily Mail/SOLO Syndicatio

I dalje pamtimo gospođu koja je na meč lopti za Rodžera Federera 2019. unapred slavila njegovu pobedu protiv Novaka. Slavila je, ali je nije videla ni ona, ni 15.000 navijača koji su bili tog dana za Švajcarca.

Đoković je pobedio spektakularnim rezultatom 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12 u meču za nezaborav. A susret je po mnogo osnova bio epski.

Ušao je Đoković u to finale umoran posle polufinala protiv Roberta Bautiste Aguta, pošto ga je savladao u četiri seta i trebalo je opet naći snagu da ućutka London. Prolazio je kroz uspone, padove, budio se, "gasio", kao i Švajcarac, a sve to vreme borio se i protiv publike.

"Kad su oni skandirali 'Rodžer, Rodžer', ja sam čuo 'Nole, Nole'", rekao je Đoković posle tog turnira.

Nikad nećemo zaboraviti taj peti seti. Čuveni, prestižni, rekordni seta u kome su snagu jedva crpeli i jedan i drugi teniser. Znoj, aplauzi, padovi, bes i sreća. Sve se pomešalo. Kada teniski meč uđe u takav odlučujući set pobeda više nije samo pobeda, već je nešto mnogo više od toga. Ona postaje simbol neustrašivosti i sinonim za nepobedivost.

Imao je Federer dve meč lopte, imao je ljude koji mu se klanjaju, imao je ime kome je publika klicala, ali imao je Đoković želju, snagu, i veru. Na 8:7 za Švajcarca i 40:30 Novak izvalči iz džepa udarac kojim je srušen i Rafa Nadal. Opet isti pasing-šot, i spasena meč lopta u najdužem finalu u istoriji Vimbldona.

Morao je da se pomuči Novak da dođe do svoje prilike za osvajanje meča i našao je pri rezultatu 13:12. Publika je morala da ustane, London je morao da aplaudira onom protiv koga je bio celog dana. Svet je morao da prihvati da je Novak Đoković najbolji teniser na planeti.

(Pogledajte i uživajte u snimku od 7:39)

Novak Djokovic vs Roger Federer Wimbledon 2019 final highlights
Izvor: Youtube/ Wimbledon

Korak po korak nakon tog čuvenog Vimbldonskog finala, Đoković je strpljivo čuvao svoje prvo mesto. Njegovi ljuti rivali sada su na samo dve grend slem titule daleko od njega.  Međutim, od danas teško će obojica stići Novaka Đokovića po broju nedelja provedenih na teniskom vrhu.

Novak je nedostižan i za njih i za sve. I to će i ostati!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.