I ŠTA SAD?

NOVAČE, MENJAJ RASPORED - ROLAN GAROS JE POMEREN! Francuzi doneli odluku, šta ovo znači za Đokovićevu sezonu?

Autor Nebojša Marković

Sada bi mogao da nastane haos u kalendaru...

Izvor: Profimedia/SIPA/Christophe Saidi

Posle dosta nagađanja i spekulacija, zvanična odluka je doneta.

Rolan Garos će ove godine počinjati kasnije nego inače, potvrdili su organizatori turnira u Parizu!

Drugi grend slem sezone neće biti održan u oktobru kao prošle godine, ali hoće kasnije nego što je prvobitno planirano - tačno sedam dana.

Umesto 23. maja, Rolan Garos će početi 30. maja i trajaće sve do 13. juna, saopštio je Teniski savez Francuske.

Ova odluka doneta kako bi se povećale šanse da se događaj igra "pred što većim brojem gledalaca u sigurnom okruženju". Prošlogodišnji turnir je bio igran tokom septembra i oktobra, kada je bio pomeren zbog krize izazvane pandemijom korona virusa.

Trofej je tad osvojio Rafael Nadal, koji je rekorder po broju osvojenih titula na turniru - ima ih čak 13. Ipak, Novak Đoković će mu i ovoga puta biti najveća pretnja, u njegovom pohodu na drugi Rolan Garos u karijeri, a ukupno 19. grend slem.

Ovo pomeranje bi moglo da izazove druga pomeranja u ATP i WTA kalendaru. pošto bi od 7. juna trebalo da se igraju turniri na travnatim podlogama u Štutgartu i Hertogenbošu, ali će se oni sada "preklapati" sa drugom nedeljom turnira u Parizu.

Početak Vimbldona zakazan je za 28. jun, tačno 15 dana po završetku pomerenog Rolan Garosa, pa ostaje pitanje hoće li i u Londonu odlučiti da sve odlože za po sedam dana kako bi se odigrala cela sezona na travnatoj podlozi.

Sve ovo znači i da rastu šanse da Đoković zaigra na mastersu u Madridu, jer bi sezona šljake bila duža nego inače i imao bi više vremena za odmor pred početak Rolan Garosa.

(MONDO.ba)