epski okršaj

ĐOKOVIĆ - NADAL, NAJVEĆE RIVALSTVO U ISTORIJI TENISA! Ovaj SPEKTAKL smo čekali cele godine! (ANKETA)

Autor Pavle Knežević

Niko Rafu nije pobeđivao koliko Nole, a niko Noleta kao Rafa!

Srbija i Španija i svet tenisa se spremaju za novi spektakl – novi susret Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, ovog puta u finalu Rima.

Prvi igrač sveta je imao epski put do finala, igrao je dva meča u danu, morao je da pravi preokrete, dok je Nadal imao mnogo bolji raspored i lakši put do meča za trofej.

Dvojica od velike trojke, najbolji teniseri svih vremena, gaje rivalstvo koje traje 15 godina, skoro tačno u dan! Počelo je tiho, a preraslo je najveće u istoriji tenisa. Njihov prvi susret desio se na Rolan Garosu 2006. i tada je pobedio Nadal, jer se Đoković povukao zbog povrede.

U narednih deceniju i po gledali smo još 55 njihovih mečeva i Đoković vodi 29:27. Ovo će Nadalu biti 12. finale Rima, a Novaku 11, a njihovo šesto međusobno u prestonici Italije. I ne samo to, finale mastersa u Rimu nije se igralo bez jednog od njih dvojice punih 16 godina, još od 2005!

Od tih 56 mečeva, odigrali su 27 u finalima i tu Đoković takođe vodi, 15:12. U Rimu su samo igrali pet puta u finalima, a Rafa vodi 3:2.

Mora se reći da su obojica veterani, Đoković sledeće nedelje puni 34 godine, Nadal desetak dana kasnije 35, vreme čini svoje i zaista je teško pomisliti da ćemo ponovo videti tako nešto u tenisu.

Niko nije pobeđivao Rafu toliko puta kao Novak, a niko Đokovića koliko Nadal. Nole je jedini igrač u istoriji koji je Nadala pobedio u četiri finala na šljaci, jedini igrač koji je pobedio Nadala u sedam uzastopnih finala, od čega u tri uzastopna grend slema.

Ipak, kad su finala u pitanju, Nadal je uspešniji poslednjih godina. Pobedio je Đokovića u Rimu 2019. u tri seta, a onda i prošle na Rolan Garosu isto u tri seta.

A šta možemo očekivati sutra?

Prvo, Đoković ne briljira ove sezone na šljaci. Ispao je u drugom kolu Monte Karla, a potom i u Beogradu, a i u Rimu je gubio setove. Ipak, čini se kao da popravlja igru kako turnir odmiče. Ili možda kako se bliži Rolan Garos, što je Novak ranije označio kao svoj glavni cilj.

Osim toga, glavna stvar je da je Đoković u subotu igrao čak dva meča, i to dva odlična i jako teška meča, protiv Stefanosa Cicipasa, petog igrača sveta, i fenomenalnog Lorenca Sonega, koji bi u ovom polufinalu pobedio svakog ko se ne zove Novak Đoković ili Rafael Nadal.

Prvi igrač sveta je proveo ukupno pet sati na terenu u subotu. Nadal je sa druge strane proveo tek 93 minuta na terenu i u dva seta pobedio Amerikanca Rajlija Opelku.

Ipak, "kralj šljake" je daleko od te titule ove sezone. Do sada je osvojio samo jedan turnir na ovoj podlozi, u Barseloni pobedom nad Cicipasom. Pre toga ga je na mastersu u Monte karlu pobedio Andrej Rubljov u četvrtfinalu, a onda je takođe u četvrtfinalu ispao i na mastersu u Madridu.

Kada se na to doda da je Rafa u Australiji ispao u četvrtfinalu, a Novak osvojio prvi grend slem sezone, jasno je… Teško da se bilo šta može predvideti. Videćemo, Nadal je sigurno odmorniji, Đoković će se truditi da se oporavi i njegov fizioterapeut će morati dobro da se oznoji i organizuje.

Meč počinje ne pre 17 sati.

Šta vi kažete?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt