NEZGODNO!

NOVAČE PAZI SE, SPREMA TI SE PAKAO U NAREDNA 2 MESECA: Đoković opet izgubio bodove, klima mu se svetski tron!

Autor Nebojša Marković

Poznat je i datum do kada je Đoković sigurno prvi na svetu.

Izvor: Profimedia

Novak Đoković je prikazao odlične partije na turniru Masters 1.000 serije u Rimu, gde je stigao do finala i naterao Rafaela Nadala da se ozbiljno pomuči ne bi li ga savladao.

Ipak, sada za Đokovića počinju potencijalni problemi na ATP listi, gde je Srbin ponovo izgubio bodove!

Đoković je u ponedeljak započeo 321. nedelju na prvom mestu ATP liste, čime je poboljšao sopstveni rekord, ali na njegovom kontu je 400 bodova manje.

Novak je prošle godine osvojio trofej, a ove je stigao do finala u Rimu, pa stoga sada ima 11.063 poena. Sada bi već moglo da se dogodi da Đoković izgubi prvo mesto posle Rolan Garosa!

Naime, Danil Medvedev je i dalje drugi na svetu sa 9.793 boda, dok je Rafael Nadal odbranio bodove iz finala Rima 2019. (koji su se do juče računali na ATP listi zbog pandemije) i ostao je na nepromenjenih 9.630 bodova.

To znači da je Novak Đoković siguran na prvom mestu ATP liste makar do 14. juna, po završetku Rolan Garosa, pa će stići do bar 324 sedmice na čelu rang liste.

Problemi za Novaka sada počinju jer će posle Beograda, u kojem će moći da osvoji do 250 bodova, slede dva grend slema gde brani veliki broj bodova.

Novak u Parizu brani finale iz prošle godine, što je 1.200 bodova, a problem je što je Nadal i dalje treći na svetu, pa je moguće da se sa Špancem sastane već u polufinalu Rolan Garosa, ukoliko tako žreb bude želeo.

Kako Danil Medvedev ne brani bodove na Rolan Garosu, moguće je da stizanjem do finala u kojem ne bi igrao Đoković ili stizanjem do kasne faze turnira nakon Novakovog ranog ispadanja baš on od 14. juna bude prvi igrač sveta.

Ipak, za tako nešto šanse nisu velike, pre svega jer je Đoković u Rimu pokazao da ulazi u prepoznatljivu formu. Posle Rolan Garosa, Đoković će braniti 2.000 bodova osvojenih na Vimbldonu 2019. godine, tako da su naredni meseci za njegov ostanak na čelu ATP liste izuzetno važni.

Dakle, dva grend slema koja dolaze brzo jedan za drugim i čak 3.200 bodova da se odbrani...

Izvor: ATP.com/screenshot

Što se tiče ostalih srpskih tenisera, svi iz TOP 60 su nazadovali - Dušan Lajović za tri mesta (40. na svetu), Filip Krajinović za dva mesta (41.), Miomir Kecmanović za jedno (sada je 47.) i Laslo Đere za dva mesta (54. na svetu).