OPA!

NOVAČE, PRAVA ATP LISTA OVAKO IZGLEDA: Đoković bi DUŽE bio 1. na svetu, Rafa bi pao, a Federer NESTAO iz prvih 300!

Autor Nebojša Marković

ATP je tokom 2020. i 2021. donosio brojne odluke zbog pandemije korona virusa, a one su na pojedine igrače imale bolji uticaj nego na druge.

Novak Đoković
Izvor: Profimedia

Novak Đoković je u ponedeljak počeo 321. nedelju na prvom mestu ATP liste, nakon što je zbog poraza u finalu Rima izgubio 400 bodova.

Zbog toga bi Srbin mogao da ima problema u narednom periodu, moguće je čak i da izgubi svetski tron već posle Rolan Garosa, ali kako bi izgledala prava ATP lista, da nije bilo promene pravila?

Naime, ATP je zbog prekida sezone tokom 2020. i brojnih otkazanih turnira promenio način kako se boduje njihova lista, pa su tako do sada "zamrzavani" bodovi s nekih turnira i igrači nisu mogli da ih gube čak i kad su beležili loše rezultate.

Ali kako bi ATP lista izgledala da nikada nije "zamrzavana"? I koliko dugo bi Đoković zaista bio najbolji teniser sveta, da su mu tokom 2020. računate sve sedmice, čak i one kada je sezona bila prekinuta?

Novak Đoković bi ove nedelje započeo 343. nedelju na svetu, pošto je prekid ATP sezone prošle godine iznosio 22 sedmice. Time je Novak praktično uskraćen za još bolji rekord po broju nedelja na prvom mestu...

I dalje bi Đoković bio najbolji na svetu, ali bi imao manju prednost nego danas - sa 6.610 bodova, ima bi tek 835 više od drugoplasiranog Danila Medvedeva. Ali mnoge druge stvari bile bi različite.

Tako bi Rafael Nadal bio na tek četvrtom mestu na svetu, pošto bi ispred njega bio i Andrej Rubljov, inače sedmi teniser sveta. U top 10 društvu bi bili i Zverev, Cicipas, Tim, Švarcman, Janik Siner i Aslan Karacev.

Rodžer Federer bi bio iza 300. mesta sa samo 45 osvojenih bodova, koliko je dobio za učinak na turniru u Dohi ranije ove godine. Ipak, zbog kombinacije odluka koje je donosio ATP, Federer je ove nedelje osmi teniser sveta...

Izvor: Twitter/@Yolitatennis/Printscreen

A ovako je u ponedeljak 17. maja izgledala zvanična ATP lista:

Izvor: ATP.com/screenshot