Tenis

PROŠLA PONOĆ, PROŠAO I FEDERER! Rodžer posle DRAME ide ka Novaku - još korak do SPEKTAKLA u Parizu

Autor Mladen Šolak

Nekadašnji "Broj 1" odigrao neverovatan meč na Rolan Garosu i prošao u osminu finala!

Za mnoge je delovalo nezamislivo, ali Rodžer Federer je sposoban da igra skoro četiri sata na šljaci u Parizu. Nekada najbolji teniser sveta proživeo je dramu u meču protiv Dominika Kepfera, a zatim nakon 220 minuta igre stigao na korak od duela sa Novakom Đokovićem.

Federer - Kepfer 3:1 (7:6, 6:7, 7:6, 7:5)

Nemački teniser namučio je Švajcarca, a na ruku iskusnog tenisera nije išao ni raspored koji mu je namestio neugodan termin, na samom kraju dana. Zbog toga je ovaj susret završen čak 45 minuta iza ponoći!

Naredni rival Rodžera Federera biće Italijan Mateo Beretini, ali mnogi već sada maštaju o četvrtfinalu. Novaka i Rodžera.

Za to će biti potrebno da Đoković u narednom kolu pobedi protiv Lorenca Musetija, a ukoliko obojica slave, gledaćemo klasik u Parizu!

Imajući u vidu Federerove godine i višemesečno odsustvo sa turnira, to je možda jedna od poslednjih prilika da ih gledamo na najvećoj sceni jednog naspram drugog,

Oni koji navijaju da se taj meč dogodi, večeras su do kasno u noć navijali za Rodžera protiv nezgodnog Nemca. Ovako se meč odvijao...

Iako je osvojio prvi set u taj-brejku i u drugom "brejknuo" rivala za vođstvo 2:0, Švajcarac je potonuo od sredine drugog seta i izgubio kontrolu nad duelom.

Trenutno 59. teniser sveta oduzeo je od tog trenutka dva servisa Rodžeru, uveo set u taj-brejk i izjednačio - 7:6. Važnije od toga, delovao je mnogo svežije i spremnije za igru od 13 godina starijeg favorita.

I u trećem setu je Nemac "brejknuo" Federera i to već u prvom gemu! Od tog trenutka on se pitao i to sve do sedmog gema, kada je Švajcarac uzvratio i izjednačio - 4:4.

U tom trenutku bio je to onaj pravi Federer, a Nemac je ostao u šoku, jer je u minut-dva prešao put od vođstva do servisa za ostanak u setu. Brzo se pribrao, izborio taj-brejk, ali u njemu nije imao rešenja za Švajcarca.

Rodžer je tada izborio dve set lopte i iskoristio drugu, za novo vođstvo u setovima - 2:1.

Federer je četvrti set otvorio boljom igrom od rivala, iako su bile prisutne neiznuđene greške. Uspeo je da napravi brejk u trećem gemu, ali ga nije dugo sačuvao, pošto je Kepfer odmah odgovorio - 2:2! U tim trenucima Nemac počinje da pokazuje prve znake nervoze koji će se ispostaviti kao ključni...

Gunđao je sebi u bradu, povremeno i glasno vikao na praznom Filip Šatrijeu, a najbizarniji momenat meča bilo je njegovo pljuvanje po šljaci. Prešao je u Federerovo polje da oceni trag loptice, pljunuo na to mesto i na kraju izgubio jedan poen zbog nedoličnog ponašanja.

Ipak, uspeo je da se pribere Kepfer. Igrao je dobro narednih nekoliko gemova, ali to nije moglo da slomi psihički uvek prejakog Rodera Federera. Znao je iskusni teniser da će ponovo imati šansu. I dočekao je! Prvi put kada je Kepferu pažnja popustila, napravljen je novi brejk - i to u odlučujučem, 11. gemu.

Federer je poveo 6:5, a potom odservirao za pobedu i nasmejan napustio teren.