NEMOGUĆE!

NOVAK IMA NAJJAČU "GLAVU" U ISTORIJI - PODATAK ZA NEVERICU: Đoković postaje Supermen u 5. setu, Federer i Rafa ni blizu!

Autor Milutin Vujičić

Možda i najneverovatniji statistički podatak o srpskom teniseru koji pokazuje zašto je bolji od svih.

Izvor: Profimedia/Jean Catuffe / DPPI

Novak Đoković osvojio je 19. grend slem u karijeri pošto je u finalu posle senzacionalnog preokreta bio bolji od Stefanosa Cicipasa (3:2), tako da se u Parizu orila srpska himna "Bože pravde" zbog koje je najbolji teniser sveta bio posebno ponosan.

Došao je na samo jedan "slem" od Nadala i Federera, a Cicipas zna koliko je bio blizu pošto je igrao odlično i vodio 2:0, međutim to nije dovoljno protiv Srbina.

Zapitao se Cicipas, pomalo i na bezobrazan način, šta je to Novak Đoković radio u svlačionici posle gubitka drugog seta jer se potom na terenu pojavio "potpuno svež i jači", pa više Grk nije mogao da mu parira i usledio je preokret.

"Ne znam šta se desilo, napustio je teren kada je gubio 2:0 i ne znam šta se desilo tamo u svlačionici. Vratio se kao potpuno drugačiji teniser...", pričao je sumnjičavi Cicipas.

Možda je Cicipas zaboravio da je Đoković mentalno najstabilniji teniser u istoriji i da može da se "resetuje" i kada je na ivici ambisa, a tome svedoči i neverovatan podatak.

Novak Đoković je u polufinalima i finalima grend slem turnira čak 17 puta morao da igra peti odlučujući set, a verovali ili ne - dobio je čak 14! To više nije nikakva slučajnost i jasno pokazuje da Nole odskače od svih drugih tenisera.

Jedino finale grend slema koje je Novak izgubio je bilo na US Openu sada već davne 2012. godine, kada je gubio 2:0 od Mareja, izjednačio na 2:2, ali onda nije imao više snage.

Preostala dva poraza u petom setu bila su u polufinalima grend slemova, dok je Đoković čak pet puta dobio peti set u finalu najvećih turnira. Pre nego što je to uradio Stefanosu Cicipasu, osetio je to i Dominik Tim u Australiji 2020, Rodžer Federer 2019. i 2014. na Vimbldonu, kao i Rafael Nadal na čuvenom meču u Melburnu 2012. godine.

Izvor: Profimedia

Kada smo kod dvojice najvećih rivala Novaka Đokovića, vredi spomenuti i kakav je njihov skor u istom segmentu - dobijenim mečevima u petom setu u polufinalima i finalima grend slemova.

Verovali ili ne, Nadal i Federer zajedno nemaju uspeha kao Đoković. Obojica su dobila tek po šest odlučujućih setova, a nije da nisu igrali... Rafa je četiri puta poražen na taj način, a Rodžer ima čak deset takvih poraza!

Ne postoji bolji dokaz koliko je Novak Đoković mentalno stabilniji od svih i da ne drži slučajno toliko rekorda, pa je uskoro i Jelena Đoković "retvitovala" zanimljivu poruku sa Tvitera.

"Novakovu mentalnu snagu trebalo bi istraživati na Oksfordu".

Izvor: Profimedia

Novak Đoković sada cilja titulu na Vimbldonu, želeo bi da drži sva četiri grend slema u svom posedu i to u istoj kalendarskoj godini...

I ne samo to, nego želi i zlato na Olimpijskim igrama!

"Sve je moguće. Putovanje na kojem sam do sada bio je fantastično. Ostvario sam uspehe za koje su mnogi mislili da su nemogući. Sve je moguće i u dobroj sam poziciji kada je reč o zlatnom slemu. Ali znate, tako je bilo 2016, pa sam izgubio na Vimbldonu u trećoj rundi. Sada imamo samo dve sedmice do Vimbldona, što nije idealno. Ali probaću da se prilagodim što je pre moguće igri na travi...", zaključio je Novak Đoković.