Mlada nada!

NOVAKOV PROTIVNIK ZA KOG NISTE ČULI: Na debiju se onesvestio, već je igrao finale Vimbldona, a sad je nada Britanije!

Autor Dušan Ninković

Mladi engleski teniser Džek Drejper prva prepreka na putu ka tituli.

Izvor: Profimedia

Saznali smo žreb za Vimbldon, a Novak Đoković može da bude zadovoljan kako će izgledati treći grend slem sezone. U oslabljenoj konkurenciji čini se da je izbegao ''mine'', pa tako protiv Federera može da igra tek finale. Borbu za trofej počeće protiv Džeka Drejpera (19), mladog engleskog tenisera koji već ima bogat CV.

Zapravo, nema tu previše detalja o njegovoj teniskoj karijeri, jer je odigrao tek četiri meča na ATP nivou, ali je Džek zanimljiv iz drugog ugla. Odigrao je četiri meča u profesionalnoj karijeri, na prvom je kolabirao, a bio je i finalista Vimbldona!

Mladi engleski teniser će debitovati na grend slem turniru, do sada je samo dva puta igrao kvalifikacije za Vimbldon i nije uspevao da pobedi na njima. Ovo će mu biti najznačajniji susret u dosadašnjem delu života, a pred domaćom publikom imaće silan motiv da se dokaže.

Već godinama važi za jednu od nada engleskog tenisa. Momak rođen u Londonu je 2018. godine bio finalista juniorskog turnira, ali nije stigao do trofeja. To je možda malo usporilo njegov razvoj, pa je danas tek na 250. mestu ATP liste... Istina, tek ove sezone je ozbiljno zakoračio u svet odraslih.

Debitantski nastup na ATP turu imao je u Majamiju, gde je kolabirao tokom prvog meča!

Mladi Englez je zbog problema sa zdravljem izazvanih velikom vrućinom u Majamiju morao da preda meč Mikaelu Kukuškinu, koji je dobio prvi set 7:5. 

Nakon Mastersa u Majamiju samo je još jednom u životu igrao glavni žreb nekog turnira. Na takmičenju u Kvinsu tokom juna ove godine savladao je Janika Sinera (23. na svetu) i Aleksandera Bublika (39. na svetu), da bi u četvrtfinalu ispao od zemljaka Kamerona Norija.

Pre tri godine mladi Džek Drejper je igrao finale juniorskog Vimbldona i nije uspeo da stigne do trofeja, a zatim se prebacio u profesionalne vode, na ITF nivo. Osvojio je sedam manjih turnira pre nego što je napravio novi iskorak u karijeri, ali ne verujemo da je bio spreman za Novaka Đokovića u prvom kolu Vimbldona.

Stručnjaci kao najveći Džejkov kvalitet ističu njegov razoran udarac, a obožava da pravi vinere forhendom. Drejper je inače levoruk, što nije uvek prijatno za desnoruke igrače.

Novak i Džek će otvoriti turnir ove godine, pošto stara tradicija kaže da aktuelni osvajač igra prvi meč. Kako se Vimbldon nije održao prošle godine, računa se Novakova titula iz 2019. godine, a domaća publika će imati priliku da gleda i svog budućeg ljubimca. Treći grend slem sezone počinje 28. juna.