POHOD

NOVAKOV PUT KA TITULI I FEDEREROVOM REKORDU: Koga pamti iz finala Vimbldona, a koga iz EPSKE borbe na Rolan Garosu!

Autor Nemanja Stanojčić

Novak Đoković u ponedeljak kreće na put ka još jednoj grend slem tituli - i to ka onoj najprestižnijoj. Paralaleno sa tim, igraće i za istorijski uspeh i dostizanje Federera na "večnoj listi"

Izvor: Profimedia

Samo jedan grend slem pehar u ovom trenutku razdvaja Novaka Đokovića od dvojice glavnih rivala - Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Srbin ima 19, a Švajcarac i Španac po 20 pehara sa četiri najveća turnira. Priliku da ih stigne ima na Vimbldonu. Ako uspe da opravda ulogu favorita u odsustvu Rafe i Dominika Tima ostvariće neverovatan uspeh.

 "Grend slemovi su moj najveći motiv, želim da uradim što više na ovim takmičenjima. Kakva je perspektiva sa 20 trofeja sa slemova? Ne znam, nadam se da ću saznati to za par nedelja, ali polako, videćemo", rekao je Đoković uoči početka takmičenja.

Predstavićemo vam sve potencijalne rivale prvog reketa sveta, naravno glavni uslov je da ne bude iznenađenja. Jedini siguran protivnik je onaj prvi, u meču koji otvara Vimbldon protiv Džejka Drejpera. Mladog britanskog tenisera kog čeka meč karijere.

"Ne znam mnogo o njemu, ali ću biti spreman", poručio je Novak.

Izvor: Profimedia

U drugoj rundi čekao bi ga bolji iz duela Kevin Anderson-Tomas Barios. Ako Južnoafrikanac ne kiksne uslediće repriza vimbldonskog finala iz 2018. godine kada je Novak slavio. Na ovim terenima su igrail i 2015. i 2011. godine i srpski as je izlazio kao pobednik. U dosadašnji 11 okršaja je devet puta slavio Nole.

Ako seriju nastavi, prema projektovanom žrebu, sačekaće ga duel sa Špancem Alehandrom Davidovičem Fokinom. Njemu je šljaka omiljena podloga, tako da ni tu ne bi trebalo da bude problema. Uz to je u jedinom dosadašnjem meču Novak prepustio Alehandru tri gema i to na rimskoj šljaci (6:2, 6:1).

Izvor: Profimedia

U osmini finala mogao bi da igra ili protiv Gaela Monfisa (Francuska) ili nove zvezde u usponu Kristijana Garina (Čile). Francuz svakako ima više iskustva, ali je problem što se nalazi u veoma lošoj formi, dok je Čileanac u boljem ritmu, ali mu nedostaje to iskustvo. Ko god od njih da stigne do ove runde je autsajder. Novak je Gaela dobio u svih 17 mečeva, dok je Kristijana savladao u jedinom meču na ATP Kupu prošle godine u Australiji.

Izvor: Profimedia

Prvi "pravi" test Novak bi mogao da ima u četvrtfinalu. Potencijalni protivnici su Janik Siner (Italija) i Andrej Rubljev (Rusija), doduše tu je i nezgodni Dijego Švarcman (Argentina), mada njemu ne odgovara toliko travnata podloga. Svakako je Italijan tu za nijansu opasniji zbog razornijih i jačih udaraca, ali je Rus samom činjenicom da je sedmi reket planete najbolje pokazao kako igra u poslednje vreme. Đoković je Sinera savladao ove godine u Monte Karlu (6:4, 6:2), dok protiv Rubljeva do sada nije igrao.

Ako prođe i tu prepreku uslediće okršaj sa Stefanosom Cicipasom. Žilavi Grk je pao u nedavnom finalu Rolan Garosa posle pet setova, ali njegovom stilu igre više odgovaraju brže podloge. Osam puta su se sastali do sada, Srbin je šest puta izlazio kao pobednik, a nijedan od tih mečeva nije bio na travi. Oba trijumfa je Cicipas ostvario na betonu, na Mastersima u Kanadi i Šangaju.

Nadaju se svi ljubitelji tenisa da će u finalu gledati okršaj dvojice ljutih rivala - Đokovića i Federera.

Dobro je poznato da je Vimbldon omiljeni grend slem za Švajcarca, mada je glavno pitanje koliko njegovo telo može da izdrži ovakve napore i mečeve na tri dobijena seta. Ukoliko se to zaista dogodi biće to njihov 51. susret, prvi od prošlogodišnjeg polufinala Australijan opena. U tim okršajima Đoković ima bolji skor (27-23). Poslednji put su na travi igrali u finalu Vimbldona 2019. godine kada je u spektakularnom meču Novak došao do titule.

Izvor: Profimedia

Ipak, ne treba zaboraviti da su u Rodžerovom delu žreba i Danil Medvedev, Aleksander Zverev, Mateo Beretini. Mogući rival u četvrtfinalu mu je već Medvedev, a onda prema projekcijama u polufinalu Zverev ili Beretini. Ne treba zaboraviti i da su tu moguće "mine" poput Feliksa Ože-Alijasima, Nika Kirjosa, Aslana Karaceva, Grigora Dimitrova, Lorenca Sonega, Lorenca Musetija...