PROŠLOST I SADAŠNJOST

NOVAK ODLIČNO PAMTI NJEGOVOG SUNARODNIKA: Garin želi senzaciju, a Đoković ne zaboravlja mnogo poznatijeg Čileanca

Autor Nemanja Stanojčić

Novak Đoković igra protiv Kristijana Garina, ali dobro pamti njegovog sunarodnika sa razornim forhendima

Sada sledi ono pravo - druga nedelja Vimbldona. Novak Đoković je uprkos svađama i psovkama odradio svoj deo posla i izborio plasman u osminu finala takmičenja.

Redom su padali Džejk Drejper, Kevin Anderson i Denis Kudla. Čeka ga duel sa mladim čileanskim igračem Kristijanom Garinom. Momkom koji je na putu dovde bio bolji od Bernabe Zapate Miraljesa, Marka Polmansa i Pedra Martineza.

Biće to njihov treći duel, ali drugi zvanični. Možda zvuči čudno, ali su se prvi put susreli na egzibicionom turniru Bodls u Velikoj Britaniji gde je Nole rutinski slavio (6:2, 6:4). Onaj koji se računa u statistici odigran je na ATP kupu u Australiji prošle godine i tada je Nole pobedio - 6:3, 6:3.

Ko je Kristijan Garin? Momak rođen 30. maja 1996. godine je tenisom počeo da se bavi sa pet godina. U juniorskoj karijeri je bio veoma uspešan, pobeđivao je igrače poput Aleksandera Zvereva i Borne Ćorića, a prvi trijumf u seniorskoj karijeri ostvario je 2013. godine u svojoj domovini. U Vinja del Maru je kao dobitnik specijalne pozivnice pobedio Dušana Lajovića.

Uzori su mu Rodžer Federer, Karlos Moja, Marat Safin i Giljermo Korija, najviši plasman mu je 18. mesto, ali ono što je interesantno jeste da mu je omiljena podloga tvrda. Otkrio je da mu je US Open omiljeni turnir i da mu je forhend omiljeni udarac.

Ništa od toga ne bi bilo čudno da Garin nije najveće uspehe u karijeri ostvario na šljaci! Osvojio je pet turnira do sada i svih pet na zemljanoj površini. Podizao je pehare u Minhenu, Hjustonu, Rio de Žaneiru, Kordobi i Santijagu. Sve na šljaci...

Prema svemu prikazanom do sada Novak ne bi trebalo da ima problema u tom duelu, ali će sigurno biti oprezan. Ne samo zbog Garina, već zbog lošeg skora koji ima sa jednim drugim Čileancem - Fernandom Gonzalesom.

Izvor: Profimedia

Svi ljubitelji tenisa dobro pamte čoveka sa razornim forhendom. Gonzales je odigrao tri meča sa Novakom i ima pozitivan skor (2:1). Savladao ga je na tvrdim podlogama u Sinsinatiju (2005. godine) i Madridu (2006), dok je Nole jedini trijumf ostvario na Rolan Garosu 2006. godine.

Inače, poslednji Čileanac koji je prošao u četvrto kolo Vimbldona bio je upravo Gonzales 2005. godine kada je stao u četvrtfinalu.