EKSPRESNE REAKCIJE

NOVAKU SUDI HRVATICA KOJA ULAZI U ISTORIJU! Marija Čičak iz Zagreba u stolici na finalu Vimbldona (FOTO)

Autor Nemanja Stanojčić

Meč Novaka Đokovića i Matea Beretinija sudiće sudija iz Hrvatske

Izvor: Profimedia

Dan odmora, pa veliko finale i borba za vimbldonski pehar.

U meču za titulu u Londonu će se u nedelju boriti Novak Đoković i Mateo Beretini. Srpski igrač juri svoj 20. grend slem i trofej kojim bi se izjednačio sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom.

Dok se Srbin i Italijan odmaraju od polufinalnih duela i prave taktiku za onaj najbitniji stigla je i jedna važna informacija. Njihov meč sudiće Hrvatica.

"Marija Čičak će biti u stolici. Ona je prva žena sudija na muškom finalu Vimbldona", otkrio je poznati teniski novinar Mičal Samulski.

Čim je objavio ovu vest oglasili su se navijači Novaka Đokovića koji su pomalo i zabrinuti.

"Da li će možda postojati pristrasnost protiv srpskog igrača", upitala je jedna devojka.

Jedan od razloga tog pitanja može da bude jedan meč sa Australijan opena iz 2017. godine. Tada je sudila meč Viktora Troickog i Paola Lorencija (Italija). Posle jednog poena u odlučujućem petom setu je linijski sudija uzviknuo aut, srpski igrač je tražio "čelendž" i bio je u pravu. Umesto da mu se dodeli poen, Marija je odlučila da se poen ponovi što je izazvalo bes i svađu na terenu. Spornu situaciju možete pogledati na snimku ispod od 3:14.

Troicki-Lorenci i svađa sa sudijom Marijom Čičak
Izvor: Youtube/Australian Open TV

Drugi su već krenuli da se raspituju o njoj. Marija Čičak je jedna od poznatijih teniskih sudija. Bila je u stolici za dva ženska grend slem finala do sad, na Vimbldonu i US openu, kao i na finalu Olimpijskih igara između Monike Puig i Anđelik Kerber.

Rođena je u Zagrebu i od malih nogu se bavila raznim sportovima, od karatea, stonog tenisa, rukometa, plivanja, pa je završila na tenisu. Zbog želje da studira je odlučila da se povuče iz tenisa i posvetila se fakultetu u Sjedinjenim Američkim državama i kasnije je postala sudija. Sa Evom Azderaki je ušla u istoriju pošto su sudile muško odnosno žensko finale u Njujorku 2015. godine.

"Suditi jedan veliki meč je potpuno drugačija stvar. Ako ste recimo na stadionu 'Artur Eš' pred 23.000 ljudi i uzavrelom atmosferom onda imate i taj nalet adrenalina. Postoji mnogo pitanja, diskusija, video snimaka, može da bude prilično napeto, mada je u isto vreme i veoma zabavno. Putovanja su veliki deo mog posla i osećam se privilegovano što mogu da radim ono što volim. Ne gledam na ovo kao posao, već kao nešto u čemu uživam", rekla je Marija u jednom intervjuu za sajt "WTA".

Pogledajte i kako je izgledao Novakov polufinalni meč protiv Denisa Šapovalova: