Za njih navijamo u Tokiju!

NOVAK IDE PO ONO ZBOG ČEGA JE PLAKAO - UPOZNAJTE SRPSKI TIM ZA TOKIO! Ko je sve sa Đokovićem i ko ga čeka u Japanu!

Autor Tamara Ranković

Srpsku zastavu na Olimpijskim igrama ponosno predstavlja 86 sportista, od toga dva tenisera i tri teniserke. Najviše se očekuje od Novaka Đokovića, najboljeg tenisera sveta, koji je silno obradovao Srbiju kada je objavio da putuje u Tokio.

Izvor: MNPress

Strepeli smo, čekali, slušali priče o odustajanju i navijali da su lažne, a onda se Novak oglasio i jednom izjavom podigao Srbiju na noge. 

"Sa velikim ponosom se pakujem za Tokio i pridružujem našoj reprezentaciji u borbi za najsjajnija odličja na olimpijskim borilištima. Za mene je igra za Srbiju uvek bila posebna radost i motivacija i daću sve od sebe da nas sve obradujem! Idemooo", napisao je prvi reket sveta.

To čuveno "Idemooo" čuli smo i 2008. godine, a tada počinje jedna priča o neostvarenom snu... Teniski turnir na Olimpijskim igrama održava se od 24. jula do 1. avgusta, a ovo su naše nade!

Novak Đoković - Neka četvrte Igre budu zlatne!

Pre 13 godina Novak Đoković prvi put je podigao grend slem trofej i već te 2008. u Australiji nagovestio da je Srbija dobila velikog šampiona. Novak nije samo po prvi put osvojio Australijan open, već je tada osvojio trofeje i na dva turnira Masters 1.000 serije u Indijan Velsu i Rimu, da bi potom spakovao kofere za Peking.

Prve Olimpijske igre za Novaka, tada trećeg tenisera sveta, posle velikih borbi donele su Srbiji bronzanu medalju, treću za našu zemlju na Igrama u Pekingu. Od tada Novak sanja još veći san - da osvoji olimpijsko zlato.

Te godine propatio je protiv Nadala koji ga je savladao u polufinalu Rolan Garosa, pa ga u istoj fazi turnira sačekao i na Olimpijskim igrama i ponovo pobedio. Srećom, u borbi za treće mesto Đoković je uspeo da savlada Džejmsa Blejka, pa je tako Rafa bar na neko vreme zaboravljen. Međutim, došli su novi kobni rivali za Noleta na Igrama.

Izvor: Profimedia

Posle četiri godine Novak je u London došao kao prvi reket sveta. Te godine takođe je osvojio Australijan open, a pored toga i Majami, međutim iako kao veliki favorit za zlato nije uspeo ni do odbrane bronze.

Ponovo je Đoković stao u polufinalu, a tada je slavio njegov vršnjak Endi Marej. Nakon poraza je morao da pobedi Argentinca Huana Martina Del Potra da bi odbranio medalju, ali nije uspeo.

Srbija je tako u Londonu pored četiri odličja, ostala bez medalje najboljeg tenisera sveta.

Izvor: Profimedia

Želja je rasla, Novak bio sve uspešniji pa se Srbija pred Olimpijske igre u Riju Đokovićevoj medalji nadala više nego ikad, a onda se dogodilo veliko iznenađenje. Tada smo videli Novakove suze koje i danas bole Srbiju.

Posle nenadmašive 2015. Novak je uplovio fantastično I u 2016. godinu. Čak sedam trofeja podigao je do Olimpijkih Igara, a ono što je najvažnije - osvojio je i Rolan Garos nakon kojeg je postao prvi teniser nakon Roda Lejvera sa pobedama na sva čeitiri grend slema u nizu.

Ipak i pored takve motivacije i sjajne igre dogodio se potpuno neočekivani poraz u prvom kolu Olimpijskih igara u Riju. Ponovo je Novaka savladao Del Potro i tako mu još jednom srušio san.

Izvor: Profimedia

Sada, pet godina kasnije Novak Đoković ima jasan cilj. Od početka godine zaređao je tri grend slem pehara, a želja za zlatom sa Olimpijskih igara kao da nikada nije veća. Stručnjaci prognoziraju da je ovo Novakova godina. Baš ta godina u kojoj će srpski teniser osvojiti sve što se osvojiti može.

Novak želi da osvoji Zlatni slem koji uključuje zlato sa Olimpijskih igara. Ukoliko osvoji sva četiri grend slema, od kojih mu fali samo US open,i donese najsjajnije oličje iz Tokija biće prvi teniser kojem je to pošlo za rukom.

Najveći Noletovi rivali za zlato su...

Rafael Nadal i Rodžer Federer neće doći u Tokio, ali tamo će biti Rus Danil Medvedev, Grk Stefanos Cicipas, Nemac Saša Zverev, Rus Andrej Rubljov, Španac Pablo Karenjo Busta, Poljak Hubert Hurkač, Argentinac Dijego Švarcman... 

Opasnih rivala na njegovom putu je sve manje, a motivacija, želja i sigurnost sve su veće. Naravno, oprez mora biti prisutan na svakom koraku turnira u Tokiju.

"Nadam se najboljem, idem na zlato. Cilj mi je da se dokopam medalje, nadamo se zlatne. Idem na zlatnu medalju, to nije tajna. Onda ću razmišljati o Njujorku, da pokušam da kompletiram sve", jasan je Novak pred put u Tokio.

Ostaje samo da se kaže - napred Novače i donesi nam zlato!

Pored Đokovića u Tokiju se za odličje bori još jedan srpski teniser, kao i tri teniserke.

Miomir Kecmanović

Izvor: MN Press

Na put za Japan krenuo je mladi Miomir Kecmanović (21), trenutno 50. teniser sveta, a na početku karijere i najbolji junior planete. Talentovani Miomir 2016. na Dejvis kupu igrao je za Srbiju i doneo bod protiv Velike Britanije čime je dokazao izuzetnu požrtvovanost kada predstavlja svoju zemlju.

Do sada ima jednu titulu, osvojenu prošle godine u Kicbilu na turniru 250 serije. Navijaćemo za to da i pored jake konkurencije mladi srpski teniser napravi čudo. 

Nina Stojanović

U Tokiju srpsku zastavu predstavljaju i tri dame. Naša najbolje rangirana teniserka Nina Stojanović (24) koja zauzima 90. mesto na WTA listi pokušaće da donese čak tri odličja. Nina će igrati singl, dubl sa Aleksandrom Krunić (28), a kako je najavila pred put u Tokio možda i miks dubl i to sa Novakom Đokovićem.

“Učešće na Igrama je san svakog sportiste i ja ću dati sve od sebe da što bolje predstavim Srbiju. Igraću singl i dubl sa Aleksandrom Krunić, a najverovatnije i miks dubl sa Novakom Đokovićem. To bi mi značilo puno i naučila bih dosta od njega, ako budemo imali priliku da igramo zajedno. I nadam se da ću uspeti da donesem bar jednu medalju", rekla je Stojanović.

ALEKSANDRA KRUNIĆ

Selektori Troicki i Vemić

Selektor muške reprezentacije je Viktor Troicki, a ženske Dušan Vemić.

Nini su ovo prve Olimpijske igre, do sada nema nijednu WTA titulu u singlu, ali se zajedno sa Aleksandrom Krunić u dublu pokazala sjajno!

Njih dve zajedno imaju titulu iz Beograda, dok su Vimbldona stigle do četvrtfinala. Aleksandra je trenutno bolje plasirana kao dubl igračica I 53. je na svetu. Ona u Tokio ide kao najiskusnija od svih predstavnica i postoji šansa da nastupi u singl konkurenciji s obzirom na otkaz takmičarki.

"Ne volim da putujem sa očekivanjima, svi mi sanjamo medalje. Jako bih volela da igram singl. Kao što je i Nina rekla, daćemo sve od sebe da Srbiju predstavimo što bolje. Iako sam već bila na Igrama, biću jednako fascinirana kao i svi oni kojima je ovo prvo učešće na Olimpijskim igrama. Nadam se da ćemo imati prilike da bodrimo i naše ostale sportiste", rekla je Aleksandra.

Stalna je članica reprezentacije kada se igra FED kup, a 2012. je sa saigračicama došla čak do finala tog takmičenja..

Ivana Jorović

U singlu će igrati i Ivana Jorović, trenutno 309. teniserka sveta. Najbolje je bila plasirana 2019. godine kada je zauzimala 86. poziciju, nakon čega je “pala” na WTA listi. U Tokio ide sa velikom željom i jasnim ciljem da pruži svoj maksimum kako bi oko njenog vrata zasijalo odličje. Ivani su ove takođe prve Olimpijske igre.

Jorovićeva je u juniorskoj konkurenciji donela Srbiji svetsko zlato u uzrastu do 14 godina, a sada odlazi na najveću smotru sportista.

"Na put volim da idem sa visokim ciljevima, tako da sam u dogovoru sa svojim timom zacrtala ciljeve. Nadam se najboljim rezultatima", rekla je ona.

Nole i ekipo - srećno svima!