NEDOSTIŽAN

ĐOKOVIĆ JEDAN REKORD NIKADA NEĆE STIĆI! Novak piše istoriju, ruši Rodžera i Rafu, ali Hrvata ne može da dostigne

Autor Nemanja Stanojčić

Novak Đoković ima šansu da nastavi da piše nove stranice istorije, ali će jedan rekord sigurno ostati nedostižan.

Izvor: Profimedia

Bori se Novak Đoković za mesto u istoriji. Sa tri pobede u Njujorku će ući među besmrtne.

Ukoliko podigne trofej na US openu prestići će Rodžera Federera i Rafaela Nadala po broju grend slemova, pošto sva trojica imaju po 20. Ujedno bi stigao i do kalendarskog grend slema, pošto je slavio na Australijan openu, Rolan Garosu i Vibmldonu ove sezone.

Naredi rival na tom putu mu je Mateo Beretini (Italija), a dok čeka meč u kasnom večernjem terminu, pojavile su se neke zanimljive brojke na zvaničnom sajtu poslednjeg grend slema sezone.

Naime, poznati su rekordi koje je Novak već oborio, ali i oni koje može da obori ako nastavi sa serijom uspeha u budućnosti:

"337 nedelja na prvom mestu, 20 grend slem titula, 9 osvojenih Mastersa (jedini ih osvojio dva puta), 36 pehara sa Mastersa, 9 titula sa Australijan opena, 30 pobeda protiv Nadala (najviše u Open eri). 2015. godine je postao prvi igrač koji je pobedio top 10 tenisera sa ATP liste. 2018. godine je završio godinu na prvom mestu iako je, zbog povrede, u jednom momentu bio izvan najboljih 20 igrača. 2016. godine je postavio rekord po broju osvojenih ATP poena, čak 16.950. Inače, pobedom protiv Bruksbija na "Artur Eš" stadionu je pretekao Rodžera Federera koji je imao najveći procenat dobijenih mečeva na tom čuvenom njujorškom terenu (87.5 odsto)."

A, postoje i rekordi koje tek treba da dostigne.

"49 pobeda na grend slemovima mu je potrebno da se izjednači sa Federerom (369). Ako zadrži prvo mesto još 41 nedelju prestići će Štefi Graf (377 nedelja). 25 titula ga deli od Džimija Konorsa (109). Ako pobošlja procenat gemova osvojenih na riternu za 3.1 odsto prestiže Giljerma Koriju koji je trenutni rekorder (35.3 odsto)."

Izvor: Profimedia

I to nije sve, ima ih još koji su tu.

"Ako završi godinu na prvom mestu prestći će Pita Samprasa (obojica su to uspela 6 puta). Ako još jednom osvoji Indijan Vels i Majami prestići će Rodžera Federera i Andrea Agasija, Švajcarac je 5 puta slavio u Indijan Velsu, a njegov nekadašnji trener 6 puta u Majamiju. Ako još 6 puta uzastopno dođe do finala na grend slemovima stiže Federera koji je to uspeo 10 puta, od Vimbldona 2004. do US opena 2007. godine. Dakle, Novak mora da igra svako finale do Rolan Garosa 2023. godine."

Za kraj je ostavljen jedan rekord koji Novak definitivno nikada neće moći da stigne. A to je broj asova. Ivo Karlović (Hrvatska) je prvi sa 13.709 as udaraca. Novak je trenutno 11. sa 6.184 asa.