Velika Mo!

RADUKANU JE HIT, ALI NAŠE ČUDO OD DETETA JE BILO MNOGO BOLJE: Trebalo da bude najbolja ikad, a onda se desila TRAGEDIJA!

Autor Nikola Lalović

Ema Radukanu je osvojila svoj prvi grend slem, ali "mala Mo" je u njenim godinama već dominirala.

Izvor: Profimedia

Ema Radukanu je napravila senzaciju na US Openu pošto je uspela da savlada Lejlu Fernandez i da iz kvalifikacija dođe do titule na US Openu.

Ona je tako sa 18 godina i 303 dana uspela da osvoji svoj prvi grend slem i najavi neku novu eru ženskog tenisa, ali i ranije su tinejdžerke znale da bljesnu na grend slemovima. 

Martina Hingis je pre svoje 19. godine pet puta osvajala najveće titule u svetu tenisa, Trejsi Ostin dva puta, a Marija Šarapova i Serena Vilijams su takođe imale osvojen grend slem pre 19. rođendana.

Ipak, niko nije dominirao u tinejdžerskim godinama kao tenisko čudo iz Novog Sada! Monika Seleš je sa 18 godina i 303 dana imala sedam osvojenih grend slemova! Već tada je počelo njeno rivalstvo sa Štefi Graf koja je do 19. godine osvojila dva grend slem pehara. 

Ona je 1990. godine postala najmlađa šampionka Rolan Garosa sa 16 godina i 6 meseci, a onda je 1991. nastavila da dominira pa je osvojila Australijan Open, Rolan Garos i US Open. 

Naredne 1992. godine je ponovila isti uspeh osvojivši ta tri grend slema, dok je na Vimbldonu došla do finala! Nastavila je sa pobedama i 1993. godine kada je osvojila Australijan Open, a onda je sve to stalo 30. aprila 1993. godine u Hamburgu. 

Nemac Ginter Parhe koji je bio opsednut sa Štefi Graf uleteo je na teren u Hamburgu i ubo je u leđa nožem! Iako se relativno brzo oporavila od fizičkih povreda Monika Seleš je dve godine bila van terena, a kada se vratila osvojila je samo još jednu titulu i to 1996. godine na Australijan openu. 

Da napada nije bilo vrlo verovatno da bi produžila svoju dominaciju i da bi Srbija sada pored najboljeg tenisera na svetu odavno imala i najbolju teniserku sveta.