DA LI JE MOGUĆE?

ŠOK! NOVAK GUBI 1. MESTO NA ATP LISTI: Neviđena zbrka - Đoković igrao premalo, a Rus ga pretiče pod ovim uslovom!

Autor Milutin Vujičić

Novak Đoković će najverovatnije ostati bez prvog mesta na ATP listi 1. novembra.

Izvor: Profimedia/Xinhua

Srpski teniser Novak Đoković započeo je u ponedeljak 342. nedelju na vrhu ATP liste, međutim vrlo brzo moglo bi da se desi da je izgubi - i to zbog komplikovanih regulacija ove organizacije.

Đoković trenutno ima 11.633 boda, a njegov trenutno najveći rival Danil Medvedev je na 10.575 i mogao bi da ga pretekne - čak iako su u vlasništvu Srbina tri grend slema. Novaka bi prvog mesta mogao da košta mali broj učešća na turnirima, a Rus ima šansu da bar na kratko postane #1.

Naime, Medvedev bi postao prvi teniser sveta od 1. novembra ako bi osvojio masters titulu na Indijan Velsu, turniru na kome Đoković ne učestvuje jer se odmara posle teškog poraza u finalu US Opena.

Medvedev je u velikoj formi, pa dobro zna da je preduslov da osvoji titulu na Indijan Velsu, gde nikad nije igrao ni finale, a potom će se stvari same posložiti od sebe. U pitanju je "skidanje bodova" koje ne pogoduje Đokoviću, posebno jer stiže u istom trenutku.

Đoković ostaje bez ukupno 1.293 boda od Indijan Velsa, Pariza, Šangaja i Beča i tako će 1. novembra imati 10.340 bodova, a Medvedev bi uz "skidanje" bodova za Šangaj, Indijan Vels, Beč i Sankt Peterburg i - osvajanje Indijan Velsa - bio na 10.575.

I dalje postoji mogućnost da ATP pomeri "skidanje" bodova za Pariz, i u tom slučaju bi Đoković zadržao prvo mesto i 1. novembra, međutim čak i da se to ne desi - vratio bi se već sedam dana kasnije.

Tada će se brisati bodovi za Pariz i London 2020. godine i Medvedev će izgubiti 2.500 bodova, a Đoković 400 i opet će biti u prednosti, međutim verovatno će i Rusu imponovati da je, makar na kratko, uspeo da se upiše u istoriju u eri najvećeg tenisera svih vremena.

Za sada nije poznato da li će Đoković uopšte igrati još ove sezone, a nadamo se da ćemo ga makar videti na Završnom mastersu koji se ove godine igra u Torinu od 14. do 21. novembra.