GOAT

NOVAK JE NA VRHU, A REKORDI VELIKANA PADAJU: Sampras, Hjuit, Lendl, Mekinro - svi čekaju da ih Srbin "obriše" sa liste!

Autor Nikola Lalović

Dok čekamo da se vrati na teren, velikani strahuju za svoje rekode.

Izvor: Profimedia

Ovog ponedeljka počela je 345. nedelja vladavine Novaka Đokovića tenisom! Toliko je on na vrhu ATP liste, a sada čekamo da se vrati i na teren. 

Od 11 časova počinje masters u Parizu, na kome iako ne brani titulu srpski teniser brani celih 1.000 bodova. On je osvojio pehar u Parizu 2019. godine i zbog zbrke koju je ATP napravio sa računanjems bodova usled virusa korona sada će i Đoković i Medvedev koji je prethodni osvajač braniti maksimalan broj bodova. 

Jedan od prvih mečeva na turnira igraju upravo Novakovi potencijalni protivnici u drugom kolu Fabio Fonjini i Marton Fučovič, a Novak će u prestonici Francuske probati da osvoji ovaj turnir rekordni šesti put. Pet puta je dizao pehar, a jednom je u finalu izgubio od Karena Hačanova 2018. godine. 

Sada Novak u slučaju pobede u Parizu sebi osigurava nekoliko neverovatih dostignuća, To mu naravno garantuje popravljanje sopstvenog rekorda po broju titula u Bersiju, ali i sigurnost na prvom mestu do kraja sezone. 

To znači ne samo da bi oborio rekord Pita Samprasa po sezona koje je završio kao prvi reket sveta, već i da bi bio sasvim blizu da stigne do 260 i više nedelja na vrhu ATP liste. 

Takođe on je prešao polovinu nedelja potrebnih da obori svoj rekord po broju uzastopnih nedelja na vrhu ATP liste. Federerov rekord od 237 nedelja na čelu ATP liste je tu nedodirljiv, ali Novak je za sada najviše uzastopno vladao 122 nedelje. 

Sada je na 70, što mu je drugi najbolji učinak, a deseti u istoriji. Sigurno će preći Hjuitovih 75, a ukoliko ostane prvi do kraja godine presiže i Lendla, Samprasa i Mekinroa, pa će tako ovo biti šesta najduža vladavina tenisom ikada. 

Zato, jedva čekamo da ga vidimo na terenu!