DEJVIS KUP SPEKTAKL

NOVAKA SU U SPLITU ČUVALI TELOHRANITELJI, A NAVIJAČI MU NAPALI OCA: Srbija je tada srušila Hrvate gde ih najviše boli!

Autor Nebojša Marković

Te godine smo i osvojili naš jedini Dejvis kup trofej.

Izvor: Profimedia

Treći put u istoriji Dejvis kupa gledaćemo okršaj Srbije i Hrvatske. Nakon dramatičnog dana tenisa u Madridu u sredu, selekcija predvođena Novakom Đokovićem uspela je da posle velikog preokreta savlada Kazahstan.

Time je zakazan veliki okršaj protiv Hrvatske i to u polufinalu Dejvis kupa. Ulog je ogroman, a Srbija je do sada dva puta bila bolja od Hrvata u ovom takmičenju. No, osim međusobnih duela, mnogi se prisećaju i kako je Đoković u Splitu svojevremeno bio čuvan od strane srpskih telohranitelja.

Srbija i Hrvatska će u petak igrati za mesto u finalu Dejvis kupa. Njihov prvi okršaj sada već davne 2010. godine ostao je upamćen po velikoj pobedi srpskog tima usred Splita.

Pre punih 11 godina, Srbija je stigla u Split, a u našem timu tada su osim Đokovića bili i Janko Tipsarević, Viktor Troicki i Nenad Zimonjić. Za Hrvate su nastupali Ivan Ljubičić, Marin Čilić, Ivan Dodig i Antonio Veić, a Srbija je slavila 4:1 u četvrtfinalnom okršaju.

Novak je sada gospodski govorio o duelu sa Hrvatskom, ali postoji jedna zanimljiva priča vezana za taj okršaj iz 2010. godine.

Đoković je tada još uvek bio treći teniser sveta, a u Splitu su oko njega u svakom trenutku bila petorica srpskih telohranitelja. Gde god bi pošao on, tu bi bili i oni, a čak su i sedeli blizu terena.

Evo kako je izgledao taj vikend u Splitu kada je Srbija slavila:

Trojica su bila na klupi srpskog tima, dok su dvojica bila na tribinama i obezbeđivala Novakove roditelje i malobrojne srpske navijače. Hrvatski navijači su tada toliko želeli da isprovociraju reakciju, da je jedan navijač imao i zastavu takozvanog "Kosova", u vreme kada je jednostrano proglašavanje samostalnosti pomenute teritorije bilo samo dve godine staro.

No, nije ni sve prošlo bez incidenata u "Spaladijumu" u Splitu.

Kako je Novakov otac Srđan burno proslavljao svaki poen srpskog tima, okolni hrvatski navijači su želeli da se razračunaju sa njim, ali je obezbeđenje brzo reagovalo i smirilo strasti. O tome je čak i tada šmekerski govorio Novak.

"Što se tiče mog oca, naravno da mi nije prijalo, ali kod takvih situacija ne možeš ni na šta da utičeš. Srećom, obezbeđenje je brzo reagovalo, a ti momci, ako su pokušali da izazovu nered, nek ide njima na dušu", rekao je Đoković posle pobede nad Marinom Čilićem, koja je Srbiji donela plasman u polufinale Dejvis kupa.

Posle 2010, dva tima su se susrela i 2015. godine u 1. kolu Svetske grupe i to u Kraljevu, a oslabljeni Hrvati nisu imali nikakve šanse - Srbija ih je pobedila 5:0!

Neka i treća bude sreća!

Ovkao je Srbija pobedila Kazahstan: