"Ne daju da se krećem"

ČUVARI SU ISPOD PROZORA, PAZE DA NE POBEGNEMO! Prvo javljanje iz Novakovog hotela: SVUDA je obezbeđenje

Autor Mladen Šolak

U ovakvim uslovima će Novak Đoković boraviti se do ponedeljka.

Izvor: itv.com/screenshot/Profimedia

Češka teniserka Renata Voračova nesmetano je ušla u Australiju, igrala meč, a onda je lišena slobode dva dana posle Novaka Đokovića.

Počev od privođenja svetskog "broja jedan", tamošnje vlasti krenule su u "lov" na nevakcinisane tenisere i teniserke, koji su prethodno ispunili sve obaveze i podneli zahtev Teniskoj federaciji Australije za medicinsko izuzeće. Međutim, kada je zatvoren Novak, Čehinja je bila druga na tom spisku i otvorena je rekla da je te neprijatnosti doživela upravo zbog Đokovića.

U telefonskom intervjuu iz "hotela" za migrante, u kojem je Đoković od srede, ona je otkrila i kako izgleda unutrašnjost tog smeštaja, koje nije na dobrom glasu.

"Čak i ne znam da je ovo 'hotel'. Doveli su me u sobu rano ujutru, u sobi sam i ne daju mi da idem bilo gde. Uslovi su jednostavni, ali ovo je kategorija boljeg hostela. Nije tragedija, nije ni hit-parada. Proverili su kakvo mi je zdravlje, doneli su mi hranu. Imam pratnju u hodniku", rekla je ona.

"PROZOR OTVORIM DO PET CENTIMETARA"

Da li su čuvari strogi? 

"Pristojni su. Nije baš da viču na mene kada proturim glavu kroz vrata, pokušavaju da mi se nađu i da mi pomognu. Ali, na primer, prozor je čvrsto zatvoren i ne mogu da ga otvorim više od pet centimetara. A obezbeđenje je svuda, čak i ispod prozora, što me je nasmejalo. Kao da planiram da skočim i da bežim", rekla je ona.

U tom "hotelu" jedan mladić stanuje čak devet godina, a u javnost su isplivale slike hrane i ispovesti onih koji su prošli kroz taj smeštaj.

Ipak, za razliku od Čehinje koja se sprema za povratak, Novak će se sa advokatskim timom boriti za dozvolu da ostane u Melburnu, čime bi dokazao da nije prekršio nijedno pravilo, već da je postupao po protokolima Teniske asocijacije Australije. O tome, kao i o njegovom smeštaju i tretmanu, govorio je njegov brat Đorđe.

"Po izlasku sa aerodroma prošao je kroz detektor za metal i oduzeta mu je sva imovina, zajedno sa koferima. Vraćen mu je samo mobilni telefon. Oduzeli su mu i novčanik, kao i mogućnost da se presvuče i da ode u hotel sa svojim stvarima. Otišao je u taj migrantski hotelm, smeštaj, u prljavu sobu, bez apsolutno bilo kakve imovine. Rečeno mu je da če to dobiti tek po povratku za Evropu", izjavio je on.

Novak je u petak iskoristio to što ima telefon da se prvi put javno oglasi.